Kainuussa puusta valmistetaan polttoainetta ja pian myös kangasta

Suomessa tutkitaan paljon, kuinka puuta voitaisiin hyödyntää enemmän.

Kajaani
metsää ilmakuvassa
Puusta voidaan valmistaa tulevaisuudessa muun muassa ruokaa, lääkkeitä, käyttöesineitä ja ajoneuvojen osia. AOP

Likimain kaikki, mitä nyt tehdään öljystä, voidaan tehdä myös muista materiaaleista, kuten puusta. Yrittämisestä öljyn korvaaminen ei ole kiinni. Suomessa asiaa tutkivat muun muassa VTT, Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja monet yksityiset yritykset.

Suomen metsät ovat valtava resurssi, jota voidaan hyödyntää öljytuotteiden ja kaivannaisten korvaamisessa, sanoo tohtori Risto Korpinen Luonnonvarakeskuksesta.

– Kun metsiä hoidetaan kestävästi ja järkevästi, meillä on ehtymätön raaka-ainevarasto, josta saadaan tehtyä hyödykkeitä.

Puusta voidaan valmistaa tulevaisuudessa muun muassa ruokaa, lääkkeitä, käyttöesineitä ja ajoneuvojen osia. Kainuussa puusta jalostetaan jo polttoainetta ja pian myös kangasta.

Kajaanissa valmistetaan bioetanolia sahanpurusta ensimmäisenä maailmassa. Prosessin kehittely on kuitenkin ollut huomattavasti ennakoitua vaikeampaa.

Suomessa kehitellään kovaa vauhtia myös kankaita, joiden valmistusmateriaali on puu. Esimerkiksi Paltamoon suunnitellaan tehdasta, jonka päätuote mahdollistaisi viskoosin valmistamisen ilman myrkyllistä rikkihiiltä.

Nanosellu on pieneksi jauhettua selluloosaa. Sillä voidaan esipuhdistaa kaivosten jätevesiä (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin yliopisto) metalleista ja sulfaatista. Helsingin yliopiston ensimmäiset kokeet tehtiin Sotkamossa, Terrafamen kaivosalueella. Nanosellujen hyödyntämiselle vedenpuhdistuksessa on saatu patentit.