1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hait

Maailman nopein hai on matkalla sukupuuttoon ylikalastuksen takia

Asiantuntijat vaativat välittömiä rajoituksia pyyntiin, joka uhkaa tehdä yhä useammasta hai- ja rauskulajista historiaa.

Hait
Piirroskuva solakasta haista.
Makrillihai kasvaa enimmillään noin nelimetriseksi ja 600-kiloiseksi. NOAA

Hyvin huolestuttavaa mutta ei yllättävää, summasi meribiologi Nicholas Dulvy kansainvälisen haitutkijaryhmän SSG:n (siirryt toiseen palveluun) todettua, että 58 kartoitetusta hai- ja rauskulajista 17 on matkalla kohti sukupuuttoa. Hait ja rauskut ovat toisilleen läheistä sukua.

– Olemme erityisen huolissamme makrillihaista, jonka kanta on vähentynyt Atlantilla 75 vuoden aikana 60 prosenttia, sanoo Dulvy. SSG:tä johtava Dulvy on kanadalaisen Simon Fraser -yliopiston professori. Ryhmässä on 174 haiasiantuntijaa 55 valtiosta.

Lyhyteväinen makrillihai on aavojen ulapoiden kala, joka päihittää nopeudellaan kaikki muut hait. Se kykenee uimaan jopa 75 kilometrin tuntivauhtia ja on saalistaessaan myös loistava loikkaaja.

Makrillihaita kutsutaan englanniksi myös makohaiksi, mutta suomeksi tuo nimi on makrillihain pitkäevällisellä lähisukulaisella. Myös se on uusimmassa vaarantuneiden lajien luettelossa.

Molemmat makot muuttavat pitkiä matkoja, varttuvat hitaasti ja alkavat lisääntyä vasta lähes parinkymmenvuotiaina. Niitä pyydetään monissa maissa lihan ja myös pelkkien evien vuoksi. Makoille ei ole ole säädetty kansainvälisiä pyyntikiintiöitä.

Suojelulupauksista ei pidetä kiinni

Hidas lisääntyminen ja ylikalastus ovat yhdistelmä, jonka takia uhanalainen on myös muun muassa piikkihailaji (siirryt toiseen palveluun)Squalus chloroculus. Suomalaista nimeä tuolla "vihersilmäpiikkihailla" ei ole. Australian ja Uuden-Seelannin syvissä vesissä elävän hain tiineys kestää lähes kolme vuotta.

– Hai- ja rauskulajit ovat yhä suuremmassa vaarassa, ja silti maailman maat eivät edelleenkään pidä kiinni suojelulupauksista, etenkään pyyntikiintiöiden noudattamisesta, sanoo SSG:n apulaisjohtaja Sonja Fordham.

Jokseenkin elinvoimaisia ovat vain lajit, jotka elävät erittäin syvissä vesissä tai eivät kiinnosta ihmisiä ruokana, SSG toteaa.

Jotta muillakin olisi tulevaisuus, SSG vaatii välittömiä ja sitovia kansainvälisiä kalastusrajoituksia. Vaarantuneiksi tai kriittisesti vaarantuneiksi arvioitujen lajien pyynti on lopetettava kokonaan, ryhmä edellyttää.

Kansainväliseen luonnonsuojeluliittoon IUCN:ään kuuluvan SSG:n tarkoituksena on arvioida maailman kaikkien haiden ja rauskujen kannat ensi vuoden loppuun mennessä. Lajeja on yli 400. Viime keväänä alkaneen projektin aikataulukartta maailman meristä avautuu tästä (siirryt toiseen palveluun).

IUCN ylläpitää luetteloa maailman eläin- ja kasvilajien uhanalaisuudesta. Suomessa tuo asiantuntija-arvioihin perustuva niin sanottu punainen lista tai kirja päivitettiin tässä kuussa.

Päivitys osoittaa, että joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on jo uhanalainen ja monien tilanne on huononemassa. Voit ladata punaisen listan pdf-tiedostona tästä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi