Hyppää sisältöön

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Uusi ruokasuositus, vegaanivaikuttaja söi kalaa ja miksi nuoresta miehestä tuli huumegangsteri

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kasvisruoan ilmastovaikutus on pienempi kuin liharuoan. Kuva: AOP

Maailman Luonnon Säätiö WWF julkaisi alkuviikosta laajaa huomiota herättäneen ruokasuosituksen. Sen mukaan viikossa saisi syödä kerran punaista lihaa ja kuukaudessa vain kuusi kananmunaa.

Suosituksen taustalla on havainto, että ruuantuotanto on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista.

Hedelmät kuuluvat vegaaniseen ruokavalioon. Kuva: Ntaliia Avdeiuk / AOP

Monet tubettajat ja fanit ärsyyntyvät, kun sosiaalisen median vegaani-skenen näkyvä hahmo alkaa syödä eläinperäisiä ruoka-aineita. Rawvana-nimellä tunnettu amerikkalainen somevaikuttaja Yovana Mendoza Ayres jäi maaliskuussa kiinni kalan syömisestä.

Alaikäisten on vaikeaa saada apua huumekierteen katkaisemiseksi, sillä nuorille ei ole riittävästi päihdepalveluja. Oululainen Toni, 23, tietää vuosien omakohtaisen kokemuksen perusteella, mistä on kyse.

Carol Leitao ja Mirko Bon eivät mielellään päästä lapsiaan leikkimään viiniköynnösten lomaan etenkään rehevimmän kasvukauden aikaan. Kuva: Adriano Candiago

Lääkärien mukaan Bonin perheen kuopuksen sairastumiseen voi olla monia syitä. Vanhemmat epäilevät, että torjunta-aineilla oli osansa.

– Muistan, millaista oli tanssia selvin päin ensimmäistä kertaa. Se oli hirveää. Pelotti. Ahdisti. Tuntui, että kaikki katsovat, sanoo Enni Granström.

On ehkä vähän outoa, että entinen alkoholisti haluaa tulla aina uudestaan baarien ysäribileisiin. Granströmillä on siihen kuitenkin hyvä syy.

.
.