Brittikalastajat ottaisivat vaikka sopimuksettoman EU-eron, mutta pelkäävät koko brexitin peruuntuvan: "En usko enää, että se tapahtuu"

Britannian parlamentti ruotii taas tällä viikolla EU-eron toteuttamista. Maan kalastajista yli 90% äänesti brexitin puolesta.

Brexit
Howard Locker ja Craig Locker.
Howard ja Craig Locker ovat kurkkuaan myöten täynnä parlamentin äänestyksiä: "Emme ole lähempänä EU-eron toteutumista kuin kolme vuotta sitten” Pasi Myöhänen / Yle

WHITBY On siinä ja siinä voiko Britannian itärannikolla sijaitsevaa Whitbyä kutsua enää kalastuskyläksi.

Kuuluisassa kalasatamassa seilaa lähinnä turistiveneitä. Howard Locker kertoo, että hänen kaltaisiaan ammattikalastajia on jäljellä enää kourallinen.

– Kun nyt katsoo ympärilleen täällä ei ole mitään. 24 troolarin laivueesta jäljellä on vain yksi, harmaantunut mies kertoo.

Locker itse joutui vaihtamaan troolarinsa pienempään veneeseen. Sitä kipparoi nyt poika Craig Locker, joka muiden whitbyläisten tavoin syyttää kalastajien ahdingosta EU:ta.

– Jos hallitsemme omia vesiämme, saamme myös oman kohtalomme hallintaan. Brexit hyödyttää meitä, koska olemme saarivaltio, Craig Locker selittää.

Britannian kalastajia edes sopimukseton brexit ero ei pelota. He katsovat, että sellaisen myötä esimerkiksi ranskalaiset tai espanjalaiset alukset voitaisiin karkottaa omilta vesiltä saman tien.

– Se olisi meille hyvä juttu. Lähdetään vain ilman sopimusta. EU tulee kyllä kolkuttelemaan ovellemme, Howard Locker uskoo.

Puolet kalansaalista menee EU:n alueelle

Whitbyssä tunnelma on uhmakas, mutta brexit voi kopsahtaa kalastajille omaan nilkkaan.

Saarivaltio Britannialla on toki laajat ja kalarikkaat aluevedet. Ala kokonaisuudessaan on kuitenkin riippuvainen EU-viennistä, selittää Yorkin yliopiston kalastusekspertti tohtori Bryce Beukers-Stewart.

– Jos eurooppalaiset alukset eivät pääse Britannian vesille asettaisi EU esteitä Britannian kalan viennille Eurooppaan. Se voisi olla hyvin vahingollista Britannian kalastusalalle, sillä yli puolet saaliista viedään EU-maihin.

Brexit-neuvotteluissa kalastus sidotaan väistämättä muihin kysymyksiin. Huolimatta alan suuresta symbolisesta merkityksestä saarivaltiolle, ei Britannian hallituksella välttämättä ole haluja uhrata vaikkapa finanssialan etuja sen auttamiseksi.

Kalastus muodostaa vain alle puoli prosenttia osuuden Britannian kansantuotteesta.

Punatiilisiä taloja meren rannassa.
Voisi olla suuntaan: 'Elannon hankkiminen on tiukassa historiallisessa Whitbyssä. Aiemmin vilkas kalastajakylä herää henkiin vain turistisesongin aikaan.Pasi Myöhänen / Yle

Britannian parlamentti ruotii taas EU-eroa tällä viikolla. Kaikki on edelleen mahdollista, niin EU-eron peruuntuminen kuin Britannian seilaaminen sopimuksettomaan äkkieroon.

Pienyrittäjien tulevaisuus on Britannian hallituksen käsissä

Vientiin liittyvistä riskeistä huolimatta kalastus on nostettu Britanniassa esille yhtenä harvoista aloista, joka voisi hyötyä brexitistä myös todellisuudessa ei vain brexitöörien haaveissa.

Monen palasen pitäisi kuitenkin loksahtaa kohdalleen. Ennen kaikkea Britannian hallituksen pitäisi muuttaa asennettaan selittää tohtori Bryce Beukers-Stewart.

– Monet pienkalastajat taistelevat olemassaolostaan. Tämä johtuu kuitenkin Britanniassa tehdyistä päätöksistä ei EU:sta.

Britannian kalastusalalla kokonaisuudessaan menee verrattain hyvin. Beukers-Stewartin mielestä suurimmat alukset saavat kalastuskiintöistä kohtuuttoman suuren osan.

– Brexit voisi antaa hallitukselle tilaisuuden luoda entistä reilumpi järjestelmä, mutten näe tästä merkkejä.

Kalastajat uskovat eron peruuntuvan

Päätös erota EU:sta on ollut monelle Britannian kalastusalan pienyrittäjille viimeinen oljenkorsi. Whitbyssä toivo on alkanut muuttua pettymykseksi poliitikkoja kohtaan brexit -prosessin mutkistuttua.

– En usko enää, että eroamme. Se saa minut vihaiseksi, isä Locker kuvailee.

Perheyrityksen harteilleen ottanut poika Craig arvelee, että runsaan kolmetoistatuhannen asukkaan Whitbyn kylä on menetetty joka tapauksessa.

– Toteutuupa brexit tai ei se on joka tapauksessa liian vähän liian myöhäistä.

Lue myös:

Lontoossa suurmielenosoitus brexitiä vastaan – sadat tuhannet vaativat uutta kansanäänestystä

Analyysi: Britit, nyt on vihdoin aika päättää!

EU suostui antamaan brexitille lisäaikaa – lykkäys kaksi viikkoa tai vajaat pari kuukautta

Kun brexit menee ihon alle – Suomen ainoassa EU-virastossa brittityöntekijät pelkäävät, lähteekö pian työpaikka alta

Titanic äänestämässä jäävuorta syrjään ja happopäinen jahti avaruusaluksessa – Brexit-sekamelska avaa kielenkannat