Bisnesenkeleiltä ennätyssijoitukset suomalaisille startupeille – toi firmaan keskimäärin 42 000 euroa

Vuonna 2018 startup –sijoitusten kokonaismäärän kasvua vauhdittivat erityisesti ulkomaisten sijoittajien ennätyssuuret sijoituskierrokset.

Startup-yritys
Startup Sauna
Derrick Frilund / Yle

Taloudessa enkelisijoittajalla tarkoitetaan rahojaan alkuvaiheen yritykseen laittavaa ja samalla palveluksiaan tarjoavaa yksityishenkilöä. Sijoitukset ovat usein erittäin riskialttiita, mutta saattavat tarkoittaa myös hyvää tuottoa.

Suomessa bisnesenkelit sijoittivat vuoden 2018 aikana 435 startupiin eli nuoreen kasvuhakuiseen yritykseen.

Bisnesenkelin yksittäisen sijoituksen keskimääräinen koko vuonna 2018 oli 42 000 euroa, mediaanisijoituksen ollessa 18 000 euroa. Mediaanillla tarkoitetaan havaintoaineiston keskimmäistä arvoa, kun havainnot on järjestetty suuruusjärjestykseen.

Kaikkiaan suomalaisiin startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin sijoitettiin vuonna 2018 ennätykselliset 479 miljoonaa euroa. Kotimaisten pääomasijoitusyhtiöiden osuus oli 101 miljoonaa ja bisnesenkeleiden suorien sijoitusten osuus 36 miljoonaa euroa.

Ulkomaisten pääomasijoittajien suorien sijoitusten osuus kokonaissummasta oli 103 miljoonaa euroa. Sekä kotimaisten että ulkomaisten pääomasijoittajien osuus on kasvanut huomattavasti edellisvuoden tasosta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tiedot perustuvat alan yhdistysten Finnish Business Angels Network ry:n (FiBAN) ja Pääomasijoittajat ry:n keräämiin tilastoihin vuoden 2018 sijoituksista startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin Suomessa.