Poliisipomojen loppulausuntopäivä päättyi erikoiseen kiistaan, syyttäjä: Saanko lausua? Puheenjohtaja: Ette! – Yle seurasi hetki hetkeltä

Entinen poliisiylijohtaja Paatero ja Pohan virkamies pitivät loppulausuntonsa tiistaina. Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen seurasi tapahtumia Helsingin käräjäoikeudessa.

virkavirheet
Paatero, Lardot, Aapio, Riikonen, Aarnio
Lehtikuva / Yle

Helsingin käräjäoikeus kuuli tiistaina entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron loppulausunnon.

Paateron asianajaja Jarkko Jaatela sanoi oikeudessa, että syyttäjät eivät ole pystyneet osoittamaan, että Paatero olisi saanut tietoonsa Helsingin huumepoliisin tietolähteiden käyttöön liittyviä epäselvyyksiä.

- Tässä on (näyttönä) vain käytäväpuheita. Ei siis kirjallisia todisteita. Tutkinta kesti viisi vuotta, ja tässä on nyt kuusi kuukautta käsitelty käytäväpuheita. Yleensä nämä eivät johda edes syytteisiin, Jaatela arvosteli syyttäjiä.

Jaatela vaati, että oikeuden on hylättävä Paateron virkarikossyyte. Oikeus kuuli tänään myös erään Poliisihallituksen virkamiehen loppulausunnon. Myös häntä syytetään virkarikoksesta. Syyttäjä katsoo myös hänen laiminlyöneen valvontavastuunsa.

Myös Poliisihallituksen virkamies vaati loppulausunnossaan syytteiden hylkäämistä.

Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

HETKI HETKELTÄ -SEURANTA ALKAA TÄSTÄ

Kun Mikko Paatero valittiin Suomen korkeimmaksi poliisivirkamieheksi vuonna 2008, hän ei olisi voinut pahimmissa painajaisissakaan kuvitella joutuvansa jonain päivänä oikeuteen syytettyjen penkille.

Mutta niin vain kävi.

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on istunut viime lokakuusta lähtien poliisijohdon tietolähdekäräjillä vastaamassa virkarikossyytteisiin.

Syyttäjä vaatii Paaterolle ankaria sakkoja tai enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta virkarikoksista.

Syytteiden mukaan Paatero on tiennyt epäselvyyksistä, jotka liittyivät Helsingin huumepoliisin tietolähteiden käyttöön vuosina 2008–2013.

Syyttäjä katsoo, että Paatero on laiminlyönyt vastuunsa selvittää tietolähteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

Paatero on kiistänyt virkarikossyytteet alusta lähtien

Paatero on kiistänyt jyrkästi esitutkinnassa ja aiemmin oikeudessa syyllistyneensä virkarikoksiin. Paatero on todennut oikeudessa, ettei hän voi olla vastuussa jokaisesta alaisestaan.

Poliisijohdon tietolähdeoikeudenkäynnissä on syytettyinä useita nykyisiä ja entisiä poliisijohtajia.

Paateron lisäksi syytettyinä ovat KRP:n hyllytetty päällikkö Robin Lardot, Helsingin poliisilaitoksen hyllytetty päällikkö Lasse Aapio, Helsingin poliisilaitoksen entinen komentaja Jukka Riikonen ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio.

Katso tästä jutusta, mistä heitä syytetään.

Syyttäjä piti loppulausuntonsa Helsingin käräjäoikeudessa viime tiistaina. Yle seurasi syyttäjän loppulausunnon hetki hetkeltä.

Viime viikolla oikeus kuuli myös Lardotin ja Riikosen loppulausunnot.

Lue myös:

"Tällä kaikella on kohtuuttomat seuraukset, enkä puhu nyt rahasta", KRP:n päällikkö Robin Lardot tylytti syyttäjiä – Yle seurasi hetki hetkeltä

Syyttäjä poliisipomoista käräjillä: "Se että komentaja piti mykkäkoulua, se ei poista apulaisjohtajan vastuuta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa – Katso tästä, mistä poliisipäälliköitä syytetään

Poliisijohtajat olivat suuren poliisirikosjutun esitutkinnassa tietämättömiä – Poliisiylijohtaja: Olin kuvitellut, että säätelyä on noudatettu