Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aloittanut vajaan 8 000 ihmisen yt-neuvottelut

Yt-neuvottelut johtuvat alijäämästä. Ketään ei ole tarkoitus irtisanoa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynti
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat koko sairaanhoitopiiriä. Sairaanhoitopiirissä oli lokakuussa töissä vajaat 8 000 ihmistä.

Yt-neuvottelut alkoivat jo alkuvuodesta. Niistä kerrottiin tiedotteella maanantaina ja talousarvion yhteydessä. Henkilöstölle asiasta on kerrottu jo syksyllä.

Koska yt-neuvottelut koskevat näin valtavaa määrää ihmisiä, HR-johtaja Raija Ruoranen sanoo, että neuvotteluja palastellaan. Yhdellä toimialueella voi olla tuhat ihmistä töissä.

Tavoitteena on saada Ruorasen mukaan yt-neuvottelut loppuun ensi syksyyn mennessä.

Ruorasen mukaan ketään ei ole tarkoitus irtisanoa, vaan tavoitteena on lisätä tuottavuutta ja vastata resurssitarpeisiin.

– Sairaanhoitopiirin hallitus linjasi jo vuoden 2019 talousarvion laadinnan yhteydessä, että sairaanhoitopiirissä aloitetaan vuoden 2019 koko piiriä koskeva yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut toiminnan tehokkuuden kasvattamiseksi lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa.

Taysissa ja sairaanhoitopiirin konsernin yhtiöissä sai viime vuoden aikana hoitoa yhteensä melkein 210 000 eri potilasta.

Yt-neuvottelut johtuvat alijäämästä. Tilinpäätöskirjausten jälkeen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tilikauden alijäämä vuodelta 2018 on 4,3 miljoonaa euroa.

– Näiden yhteistoimintaneuvottelujen tulos on seuraavan taloussuunnitelman runko, jolla taseen alijäämä tullaan kattamaan taloussuunnitelmakaudella, sairaanhoitopiiri sanoo.

Taustalla alijäämä

Alijäämä johtuu monesta syystä.

Vuoden 2018 keväällä tehty hinnanalennus vähensi tuottoja noin kuudella miljoonalla eurolla. Lisäksi Hatanpään sairaalaan kohdennettiin kesällä 2018 hinnanalennus, joka vähensi tuottoja 1,5 miljoonalla eurolla.

Potilasvahinkovakuutusvarauksen lisäys oli 4,6 miljoonaa euroa yli budjetoidun. Alkuperäisessä talousarviossa ei myöskään tiedetty valtakunnallisesta palkkojen tuloksellisuuserästä, joka oli noin 2,4 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelevat lisäksi aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhdistämistä vuoden 2020 alusta alkaen. Hankkeessa tarkastellaan samalla koko maakuntaa kokonaisuutena.