Hyppää sisältöön

Kotkan kaupungin tilinpäätös ylsi aavistuksen plussalle: "Ei tässä kenenkään pidä ruveta riemuitsemaan"

Kaupungin työterveysyhtiön myynti noin 8 miljoonalla eurolla piti kaupungin talouden plussan puolella. Vetoapua tarjoavat myös tytäryhtiöt.

Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kotkan kaupungin tilinpäätös on viime vuodelta vain niukasti plussan puolella. Ylijäämää on vain noin 48 000 euroa.

Yhdessä omistamiensa yhtiöiden, kuten Kotkan Energian ja HaminaKotkan sataman kanssa koko konserni pärjää kohtuullisesti. Ylijäämää konsernille muodostui viime vuoden tilikaudella 12,4 miljoonaa euroa.

Kaupungin osalta talouden vaikeudet jatkuvat.

– Tilinpäätös on niin vähän ylijäämäinen, että huolestuneena sitä katson. Kun mennään sen taakse, niin kaupungin tulos oli itse asiassa lievästi negatiivinen. Ylijäämä syntyi hyvin pitkälle siitä, että siellä on satunnaisia tuloeriä, joista suurimpana työterveysyhtiön myynti, kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Kaupungin pinnalla pitäneet kaupat Kymijoen Työterveydestä tehtiin noin vuosi sitten. Kaupunki myi yhtiön terveysyritys Pihlajalinnalle. Kertaluontoinen kauppa paransi kaupungin tulosta noin kahdeksalla miljoonalla eurolla.

– Jokainen voi laskea, että ilman tätä myyntivoittoa liki kahdeksan miljoonaa euroa oltaisiin pakkasella, Sirviö jatkaa.

Ilman sitä tilikaudelta olisi kertynyt tuplaten kumulatiivista alijäämää, jonka kattamisen kanssa kaupunki on kamppaillut jo monta vuotta. Tätä alijäämää oli vuoden 2017 lopussa 6,3 miljoonaa euroa. Viime vuonna sitä ei siis saatu kutistettua kuin hyvin vähän.

– Ihan suoraan sanoisin, että ei kenenkään pidä ruveta riemuitsemaan. Meidän on pakko miettiä muutoksia kaupungin organisaatioon. Se mitä ne tulevat olemaan, jäävät vielä nähtäväksi.

Säästöt pöydällä edelleen

Talouden tasapainottamiseksi laadittu säästölistat ovat Kotkan historiassa tuttuja. Viimeisin hyväksyttiin helmikuussa (siirryt toiseen palveluun).

Se ei kuitenkaan riitä.

– Jo hyväksyttyjen säästöjen ja ennusteiden perusteella tältä vuodelta tehtäisiin vielä noin miljoona euroa alijäämää. Siitä tulee selkeästi sellainen yhtälö, että se on riittämätön, Sirviö sanoo.

Pitääkö siis pystyä kovempiin säästöpäätöksiin kuin mitä helmikuussa kaupunginvaltuusto teki?

– Kyllä se sitä tarkoittaa.

Samaa mieltä säästölistasta on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.).

– Säästöistä haluttiin päättää heti alkuvuodesta, jotta toimenpiteet saadaan suoraan käytäntöön ja näin ei ole vielä tapahtunut. Meidän pitää käydä uusi keskustelu siitä, mitä nämä jo päätetyt toimenpiteet tulevat tarkoittamaan, mikä se todellinen säästö on, ja mitä muuta mahdollisesti voidaan tehdä. Säästölistalla oli myös kertaeriä, jotka eivät tuo todellista säästöä, Brask sanoo.

Uusi esitys kesäkuussa

Valtuusto linjasi säästöistä päättäessään, että kesäkuussa valtuustoon tuodaan uusi esitys, jossa on mietitty etupäässä rakenteellisia muutoksia kaupungin organisaatioon.

Suuret kaupungit kuten Kouvola ja Rovaniemi ovat omalta osaltaan esittäneet esimerkiksi yt-neuvotteluja käynnistämistä. Kouvolassa taloustilanne heikkeni viime vuonna olennaisesti ja esillä on säästötoimenpide, jossa pyrittäisiin jopa 100 henkilötyövuoden vähentämiseen.

– Mitään vaihtoehtoa ei pidä sulkea pois. Viime vuonna verotulojen väheneminen yllätti aika monet kaupungit, Sirviö sanoo. Omassa säästölistassaan Sirviö ehdotti Kotkan kaupungin työntekijöille lomautuksia. Ehdotusta ei hyväksytty.

Vaikka kaupungin taloustilanne on huolestuttava, kaupunginjohtaja näkee myös positiivisia asioita.

– Konserni kokonaisuudessaan menee ihan kohtalaisesti hyvin eteenpäin. On myös tiettyjä hyviä signaaleja yksityiseltä puolelta. Puhutaan tietenkin UPM:n biojalostamosta ja Kotka Millsistä esimerkiksi. Kyllä sieltä varmasti pitkällä aikajänteellä tulee jotain, mutta se ei vielä tähän päivään auta.