1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Jännitys kiristyy: Israel keskeyttää peltotyöt Gazan turva-aidan lähistöllä

Pääministeri Benjamin Netanyahu palaa Israeliin heti tavattuaan presidentti Donald Trumpin.

Gazan puolelta ammuttu raketti tuhosi Israelin mukaan asuinrakennuksen Tel Avivin lähistöllä.

Ilmapiiri on nopeasti kiristymässä palestiinalaisalueilla ja Israelissa maanantai-aamuna tehdyn raketti-iskun seurauksena.

Gazasta ammuttiin raketti Israelin puolelle. Iskussa haavoittui seitsemän ihmistä.

Israelin armeija ilmoitti maanantaina iltapäivällä, että maataloustyöt keskeytetään Gazan kaistaleen turva-aidan lähistöllä. Armeijan mukaan tavoitteena on lisätä valmiutta tilanteen mahdollisesti eskaloituessa.

Armeija sulkee teitä ja maa-alueita Israelin puolella aitaa. Asukkaita on kehotettu seuraamaan turvallisuusohjeita.

Israel uhkaa kovilla vastatoimilla

Yhdysvalloissa vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on vakuuttanut Israelin vastaavan kovalla voimalla raketti-iskuun.

YK:n Lähi-Idän lähettiläs Nickolay Mladenov on tuominnut raketti-iskun. Hänen mukaansa YK yrittää Egyptin neuvottelijoiden johdolla estää tilanteen muuttumisen nykyistä vakavampaan suuntaan.

Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön johtajien ja Israelin aiemmat neuvottelut tulitauosta ovat keskeytyksissä Egyptin välittäjien ponnisteluista huolimatta.

Rauhattomuus on kasvanut Israelissa ensi kuussa järjestettävien vaalien edellä. Israelin ja palestiinalaisten välillä on ollut useita yhteenottoja viime viikkoina.

Lue myös: Israel: Seitsemän ihmistä haavoittui rakettihyökkäyksessä Tel Avivin lähellä – Netanjahu keskeyttää Yhdysvaltain-vierailunsa

Suomalaisasiantuntija Trumpin aikeista tunnustaa Golan: Ajankohta liittyy vaaleihin sekä Israelissa että Yhdysvalloissa