1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israel aloitti kostoiskun – räjähdyksiä joka puolella Gazaa

Israel tekee vastaiskun kostaakseen Tel Aviviin aamulla ammutun raketin.

Savupatsas nousee taivaalle Rafahin kaupungissa Gazassa Israelin pommitettua sitä. Kuva: Said Khatib / AFP

Israel on aloittanut pommitukset, jotka kohdistuvat Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön tukikohtiin.

Israelin armeija vahvistaa tekevänsä iskuja Gazaan. Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas on niin Israelin kuin länsimaidenkin mielestä terroristijärjestö.

Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo palestiinalaishallintoon viitaten, että iskuja on tehty joka puolelle Gazan kaistaa. Lehden arvion mukaan hyökkäys kestää useita tunteja.

Kohteina ovat olleet ainakin Hamasin laivastoasema sekä järjestön koulutuskeskus Gazan pohjoisosassa. Gazan kaupungissa on tuhottu maan tasalle monikerroksinen rakennus, jonka on kerrottu olleen Hamasin salainen päämaja.

Henkilövahinkoja ei ole toistaiseksi tullut tietoon. Hyökkäys ei tullut yllätyksenä ja Hamasilla oli useita tunteja aikaa evakuoida todennäköisimmät hyökkäyksen kohteet.

Pommitus on Israelin vastaus aamuiseen raketti-iskuun. Gazasta ammuttu raketti haavoitti seitsemää israelilaista Tel Avivin lähellä Israelin keskiosassa.

Varautumista suureen konfliktiin

Israel on varautunut konfliktin laajenemiseen. Gazan rajan lähellä asuvia israelilaisia on kehotettu pysyttelemään pommisuojien lähettyvillä.

Israelin asevoimat on kutsunut palvelukseen tiedustelujoukkojen ja ilmapuolustuksen reserviläisiä. Gazan rajalle on sijoitettu kaksi jalkaväkiprikaatia ja yksi panssaroitu prikaati.

Gazassa Hamas on kuuluttanut kovaäänisistä iskulauseita, jotka kehottavat vastaamaan Israelin iskuun.

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat olleet pysähdyksissä vuodesta 2014 lähtien. Tuolloin käytiin osapuolten kesken edellinen sota, joka oli jo kolmas kymmenen vuoden kuluessa.

Vuoden 2014 yhteenotossa kuoli noin 2 100 palestiinalaista, joista palestiinalaishallinnon mukaan suurin osa oli siviilejä. Israelin puolella kuoli 66 sotilasta ja seitsemän siviiliä.

Jännitys kiristyy: Israel keskeyttää peltotyöt Gazan turva-aidan lähistöllä