1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusnatsit levittivät valevaalimainoksia Porissa – poliitikoilta jyrkkä tuomio

Puolueiden vaalimainoksiksi naamioituja uusnatsien mainoksia on levitetty Porissa vaalitilaisuuksien lähistöllä ainakin viikonloppuna.

eduskuntavaalit
Porin kaupunginvaltuusto kokouksessaan 24.9.2018
Porin valtuusto.Antti Laakso / Yle

Porin valtuustoryhmät ovat tuominneet yhteisessä kannanotossaan kaupungin alueella levitetyt valemainokset.

Mainoksia on levitetty puolueiden vaalitilaisuuksien lähellä muun muassa viime viikonloppuna. Ylen tietojen mukaan mainoksia ovat jakaneet uusnatsiryhmään kuuluvat henkilöt.

Mainostaa laittomana lakkautettua järjestöä

Ylen haltuunsa saamassa valemainoksessa on käytetty erään eduskuntapuolueen logoa ja sen mainoksissa käytettyä fonttia. Mainoksessa esitetään, että puolue kannattaisi muun muassa rikollisten maahanmuuttoa.

Mainoksen lopussa kehotetaan tutustumaan uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimintaan. Myös muiden puolueiden nimissä on tiettävästi levitetty samanlaisia valemainoksia.

Vastarintaliike on lakkautettu hovioikeuden päätöksellä lain ja hyvien tapojen vastaisena.

"Kansanvallan häirintä tuomittavaa"

Porin valtuustoryhmien yhteiskannanotossa todetaan, että myös kaikki muut vaalikampanjoiden häirintätoimet ovat tuomittavia.

– Vaalit ovat kansanvallan ydin, ja hyökkääminen vaalitoimintaa vastaan on hyökkäys kansanvaltaista yhteiskuntaamme vastaan.

Viime päivinä vaalityötä on häiritty eri puolilla Suomea. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kimppuun yritettiin käydä viikonloppuna Vantaalla.

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmed puolestaan kertoo joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi maanantaina iltapäivällä Helsingin Itäkeskuksessa.

Uutisesta voi keskustella 25.3. klo 22 saakka.

Lue seuraavaksi