Historiallinen muutos poliisikoulussa: ennätysmäärä naisia aloitti tänään opinnot

Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin Kimmo Himbergin mukaan ennakkoluulot naispoliiseja kohtaan ovat hälvenneet.

poliisi
Sari Hukkanen on Itä-Suomen ensimmäinen naispuolinen moottoripyöräpoliisi.
Sari Hukkanen on Itä-Suomen ensimmäinen naispuolinen moottoripyöräpoliisi.Toni Pitkänen / Yle

Tänään aloittaneella poliisikurssilla on ennätysmäärä naisia, kertoo Poliisiammattikorkeakoulu Facebookissa (siirryt toiseen palveluun). Maaliskuun erässä poliisiopinnon aloittaneista lähes puolet eli 48 prosenttia on naisia.

Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijakunnan nykyinen puheenjohtaja Johanna Nurmi ja edellinen puheenjohtaja Sampsa Pietilä arvioivat Facebook-julkaisussa, että tulevaisuudessa ollaan lähempänä tilannetta, jossa puolet poliiseista on miehiä ja puolet naisia.

– Tässä rikotaan hyvin käsitystä poliisityöstä miesten alana. Monenlaiset ominaisuudet määrittävät sen, soveltuuko henkilö poliisiksi. Sukupuoli ei kuitenkaan ole yksi niistä! Alalla toimivista suurin osa on toki edelleen miehiä, mutta kurssi kerrallaan tämäkin tasoittuu, sanovat Nurmi ja PietiläFacebookissa.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin Kimmo Himbergin mukaan naisten osuus poliisiopiskelijoista on ollut pikkuhiljaa nousussa. Vuonna 2000 aloittaneista opiskelijoista 19 prosenttia oli naisia, kun taas parina viime vuonna naisten osuus on ollut noin kolmanneksen.

Himberg sanoo, että naisten osuuden kasvun taustalla on luonnollinen historiallinen kehitys.

– Onneksi suomalaisessa yhteiskunnassa ollaan edetty hyvää vauhtia tasa-arvoistumisen tietä. Ajatus miesten ja naisten ammateista alkaa hiipua kokonaan, sanoo Himberg.

"Menneinä vuosina on voinut olla ennakkoluuloja"

Himbergin mukaan poliisiammattikorkeakoulu ei ole pyrkinyt viime vuosina markkinoimaan opintoja erityisesti naisille, vaan opiskelijarekrytointi on ollut korostetun tasa-arvoista.

Poliisiammattikorkeakoululla on omat, yhteishausta erilliset opiskelijavalinnat. Poliisiopinnot alkavat neljästi vuodessa. Valintakokeet ovat kaikille samat, mutta naisilla on annettu kuntotesteissä hieman helpotusta naisten ja miesten fyysisten erojen takia.

Himbergin mukaan naiset ovat osoittaneet, että poliisityö sopii erinomaisesti kaikille.

– Menneinä vuosina on voinut olla ennakkoluuloja naispoliiseja kohtaan, mutta ei enää, sanoo Himberg.

Lue lisää:

Poliisikoulun ovet aukeavat naisille aiempaa useammin – Poliisijärjestö: Pääsykokeiden helpottaminen on lopetettava