Lentosotaharjoituksesta tuli odotettua enemmän melua Rovaniemellä

Kova tuuli on vaikuttanut koneiden lentosuuntiin.

sotaharjoitukset
Boeing F/A-18 C/D Hornet.
Ruotsin koordinoimassa ilmasotaharjoituksessa on Suomesta mukana kymmenisen Hornet-hävittäjää ja myös maavoimien helikoptereita. Suomalaisia sotilaita mukana on noin kaksisataa.Puolustusvoimat

Suomen avustama pohjoisen ilmasotaharjoitus on aiheuttanut Rovaniemellä suunniteltua enemmän melua kovan tuulen vuoksi.

Viime perjantaina alkaneessa Ruotsin järjestämässä harjoituksessa Rovaniemen lentokenttää käyttää 8–14 lentokonetta kuudesta seitsemään kertaan vuorokaudessa. Lentoja on myös yöllä.

Koneiden nousu ja lasku on pyritty tekemään kiitotien pohjoispuolisilla alueilla, poispäin keskustasta melun vähentämiseksi. Sää ei ole antanut aina siihen mahdollisuutta.

– Harjoituksen alkupuolella on ollut kovia tuulia, ja se on sotkenut melunhallintasuunnitelmaa, sanoo Flygvapenövning 19 -harjoitukseen itsekin osallistuva Lapin Lennoston everstiluutnantti Tomi Iikkanen.

Tuulet ovat nyt vaimenemassa, jolloin koneiden aiheuttama ääni pystytään rajaamaan entistä paremmin kiitotielle ja Rovaniemen lentokentän pohjoispuolelle.

Flygvapenövning-harjoitus loppuu keskiviikkona 27. maaliskuuta puolelta päivin.

Ilmavoimien mukaan Rovaniemen tukikohdasta ilmasotaharjoitukseen osallistuu 4–6 Hornetia sekä Ruotsin ilmavoimien kahdeksan Gripen C/D -monitoimihävittäjää ja kaksi Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta.