1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ohjusten torjunta

Yhdysvallat testasi menestyneesti mannertenvälisten ohjusten torjuntajärjestelmää – yhteislaukaus toimii

Yhdysvaltain ohjustorjuntaviraston johtajan mukaan testattu GMD-järjestelmä on uskottava pelote ohjusuhkaa vastaan.

GMD-järjestelmän torjuntaohjukset on sijoitettu Alaskaan ja Kaliforniaan. Kuvan ohjuskokeessa torjuntaohjus laukaistiin Vandenbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta 30. toukokuuta 2017. Kuva: AOP

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, että se on testannut onnistuneesti puolustusjärjestelmää, joka torjuu mannertenvälisiä ohjuksia.

Testissä kaksi Kaliforniasta laukaistua torjuntaohjusta ampui alas kohteen, joka laukaistiin yli 6 500 kilometrin etäisyydeltä Marshallinsaarilta.

Yhdysvallat kutsuu mannertenvälisten ohjusten torjuntajärjestelmäänsä nimellä Ground-based Midcourse Defence system (GMD).

GMD-järjestelmä koostuu muun muassa tutkaverkostosta sekä Alaskaan ja Kaliforniaan sijoitetuista torjuntaohjuksista.

Järjestelmää on testattu aiemminkin, mutta tämä oli Yhdysvaltojen asevoimien mukaan ensimmäinen onnistunut testi, jossa toteutettiin torjuntaohjusten yhteislaukaus.

"Uskottava pelote"

Ohjustorjuntaviraston johtaja, ilmavoimien kenraaliluutnantti Samuel Graves kuvaili testiä kriittiseksi virstanpylvääksi. Hänen mukaansa testi todisti, että GMD-järjestelmä toimii uskottavana pelotteena todellista ohjusuhkaa vastaan.

Yhdysvallat on käyttänyt vuosikymmenten varrella miljardeja dollareja ballististen ohjusten torjuntaan soveltuvan teknologian kehittämiseen.

Pohjois-Korea liittyi mannerten välisiä ohjuksia omistavien maiden joukkoon vuonna 2017, kun se testasi Hwasong-15 -ohjusta. Analyytikkojen mukaan kyseinen ohjus pystyisi iskemään koko Yhdysvaltojen manneralueelle.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat neuvotelleet Pohjois-Korean ydinohjelman lopettamisesta vuodesta 2018 lähtien. Viime viikolla Yhdysvallat perui Pohjois-Koreaa vastaan kaavaillut uudet pakotteet.