Lemin kunnanjohtaja valmis eroamaan – haluaa luottamusäänestyksen

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor on jättänyt ehdollisen irtisanoutumisilmoituksen.

Lemi
Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor
Kare Lehtonen/Yle

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor on valmis eroamaan tehtävästään.

Hän jätti maanantaina ehdollisen irtisanoutumisilmoituksen. Hän eroaa, mikäli todetaan ettei hän nauti virassaan kunnanvaltuuston luottamusta.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se suorittaa luottamusäänestyksen, joka ratkaisee sen, voiko Stoor jatkaa virkansa hoitamsta.

Valtuusto päättää asiasta viikon päästä maanantaina.

Ylen tavoittama Stoor ei tiistaiaamuna halunnut kommentoida asiaa. Hän on tällä hetkellä virkavapaalla.

Taustalla pitkä luottamuspula

Lemin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Okko kertoo, että luottamuspulan takana ei ole mikään yksittäinen asia tai tapahtuma. Luottamuspula on tullut "kokonaisuudessa pitkässä aikajuoksussa".

Hän sanoo, että ihmiset eivät riitele vaan taustalla ovat toimintatavat.

– Jussillahan on ollut ihan hyviäkin juttuja niin kuin positiivinen kuntakuva, mutta näistä tämmöisistä on syntynyt pitkässä aikajuoksussa epäluottamusta. Ei kukaan olisi tällaista toivonut, Okko sanoo.

– Talousongelmakin tietysti on ollut meillä pitkään. Ja nyt Eksoten maksuosuudet olivat tämänkin päivän lehdessä, että nämä ovat ihan viimeisiä. Eihän kukaan kunnanjohtaja etsi meille puoltatoista miljoonaa euroa. Niitä on tehtävä erilaisilla toimilla jatkossa. Ei yksi ihminen pysty tuollaista asiaa tekemään, Okko sanoo.

Asioista oli yritetty keskustella

Lemin kunnanhallituksen puheenjohtaja Kati Buuri rauhoittelee kunnanjohtajakriisistä hämmentyneitä lemiläisiä.

Buuri kertoo, että Lemin valtuutetut olivat yrittäneet keskustella kunnanjohtaja Jussi Stoorin kanssa jo pidempään. He ovat myös olleet yhteydessä Kuntaliittoon.

Buuri uskoo, että kriisi selkeyttää lopulta Lemin päättäjien työskentelyä. Hän kuvailee, että nyt on tultu siihen pisteeseen, että Lemin on katsottava asioita eri tavalla kuin aikaisemmin ja eteenpäin.

– Tästä draamasta seuraa varmasti myös hyvää. Tämä on sen takia tehty, että me pääsisimme asioissa eteenpäin ja saisimme kunnalle hyviä asioita myös jatkossa. Jussi on myös tehnyt hyviä asioita. Siitä ei ole kysymys, Buuri toteaa.

Juttua korjattu 26.3.2019 kello 8.40: Korjattu Jussi Stoorin sukunimi sekä kaupunginhallitus kunnanhallitukseksi.