Supon ylietsivä epäiltynä virkarikoksesta – hoiti Fennovoiman turvallisuustarkastusta, mutta oli mukana sille palveluita myyvässä firmassa

Supon johdon mukaan on täysin selvää, ettei virkamiehellä saa olla mitään virkatoimiin liittyvää bisnestä.

suojelupoliisi
Fennovoiman logo työmaan turvaliivissä.
Risto Degerman / Yle

Suojelupoliisi on toistaiseksi pidättänyt virasta ylietsivän, jota epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai virka-aseman väärinkäytöstä.

– Suojelupoliisin toiminta perustuu luottamukseen, ja kaikenlaisille väärinkäytöksille on nollatoleranssi, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari tiedotteessa.

Epäiltynä olevan etsivän työhön on kuulunut tehdä turvallisuustarkastuksia yrityksiin. Samaan aikaan mies on ollut erään turvallisuusalan yrityksen toiminnassa mukana. Se on myynyt palveluitaan ydinvoimayhtiö Fennovoimalle, joka oli etsivän tarkastettavana.

Supo sai esteellisyydestä vihjeen viime syksynä.

– Heti kun saimme tietoa asiasta, toimitimme tietomme valtakunnansyyttäjänviraston selvitettäväksi. Annamme tutkinnalle täyden tukemme, Pelttari sanoo.

Epäillyllä ei ollut yritystoiminnalle sivutoimilupaa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto vastaa Suomessa poliisirikosten tutkinnasta. Viraston mukaan Säteilyturvakeskus oli pyytänyt Fennovoimasta turvallisuusselvitystä.

Yritykset voivat käsitellä salaista tietoa

Ylietsivä otettiin kiinni eilen maanantaina. Hänen työhuoneeseensa tehtiin kotietsintä.

Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan on selvää, ettei virkamiehillä voi olla mitään virkatoimiin liittyvää yritystoimintaa.

Supon tehtäviin kuuluu tehdä turvallisuusselvityksiä suomalaisyrityksistä, jotka toimivat viranomaisen sopimuskumppanina. Nuo yritykset käsittelevät turvallisuusluokiteltuja eli ei-julkisia viranomaistietoja.

Supon tarkastajat muun muassa selvittävät viranomaisten kumppaniyritysten vastuuhenkilöiden taustat ja yritysten tietoturvallisuuden tason.

– Fennovoimalla on tämä Hanhikivi 1 -hanke käynnissä, ja siihen liittyen me valvovana viranomaisena luovutetaan salassa pidettäviä, turvallisuusluokiteltuja turvajärjestelyjä koskevia tietoja, sanoo Säteilyturvakeskuksen turvajärjestelyjen toimistopäällikkö Tapani Hack.

Hanhikivi 1 on Fennovoiman kompuroiva ydinvoimalahanke Pohjois-Pohjanmaalla.

Lue myös:

Analyysi: Valtionjohtoa suojelee jo yli 100 turvamiestä

Supon poliisille sakkoja seksistä virka-autossa

Korjattu kello 10.55: Säteilyturvakeskuksen kommentin antoi Tapani Hack, ei pääjohtaja Petteri Tiippana.