1. yle.fi
  2. Uutiset

Porvoon lapsenmurhasta tuomittu vetoaa hovioikeudessa psyykkiseen tilaansa ja eroon – tappoi tyttärensä "voimakkaan pelon vallitsemassa tunnetilassa"

Hovioikeus käsittelee tapausta jopa kolmen päivän ajan.

Lapsisurma
Kolmevuotiaan lapsensa murhasta syytetty isä murhan käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 26. maaliskuuta.
Kolmevuotiaan lapsensa murhasta syytetty isä murhan käsittelyssä Helsingin hovioikeudessa 26. maaliskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Mies puukotti kolmevuotiasta tytärtään Porvoossa Lyseon leikkipuistossa 2017 marraskuussa. Lapsi vietiin helikopterilla sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Nicolas Mathieu Cherchelin, 39, elinkautiseen vankeuteen lapsensa murhasta viime kesäkuussa. Käräjäoikeus piti tekoa vakaasti harkittuna.

Puolustus vaatii murhasyytteen hylkäämistä. Sen mukaan teko ei ollut erityisen raaka tai julma, eikä mies suunnitellut tyttärensä tappamista etukäteen.

Hoviin toimittamassaan valituksessa puolustus vetosi miehen psyykkiseen tilaan ja olosuhteisiin, joissa hän tekohetkellä oli. Puolustuksen mukaan muun muassa avoero ja sitä seurannut asunnottomuus johtivat henkisen tasapainon järkkymiseen, itsetuhoisiin ajatuksiin ja työkyvyttömyyteen.

– Edellä mainitut syyt ja Cherchelin pelko viranomaisia ja poliisia kohtaan ovat johtaneet siihen, että tilanne on kärjistynyt poliisien tullessa paikalle, jolloin Cherchel on pelosta kiihtyneenä ja voimakkaan pelon vallitsemassa tunnetilassa tappanut tyttärensä, kirjoittaa Cherchelin asianajaja Matti Kauppi hovioikeudelle toimitetussa valituksessa.

Käräjillä Cherchel myönsi tapon, mutta kiisti syyllistyneensä murhaan. Hän ei pystynyt selittämään tekoaan, vaan vetosi paniikkiin ja "hulluuskohtaukseen". Mielentilatutkimuksen mukaan mies kuitenkin oli verityön tehdessään syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seuraukset.

Mies nappasi lapsen, kun äiti oli pakkaamassa autoa

Lapsen äidin aiemman kertoman mukaan tilanne alkoi, kun hän oli lähdössä viemään tytärtään päivähoitoon. Pakatessaan autoa hän oli hetken selin, jolloin mies nappasi lapsen.

Tämän jälkeen mies kysyi äidiltä, aikooko tämä soittaa poliisille, ja vei lapsen leikkipuistoon. Äiti seurasi miestä ja oli koko ajan yhteydessä poliisiin hätäkeskussovelluksen avulla.

Cherchel sanoi tilanteen kärjistyneen poliisien tuloon. Käräjäoikeuden mukaan hän kuitenkin alkoi lyödä lasta veitsellä jo siinä vaiheessa, kun poliisiautoa vasta pysäköitiin puiston viereen. Tämän näki oikeuden mukaan kolme ihmistä.

Käräjäoikeus piti miehen tekoa ennalta suunniteltuna ja vakaasti harkittuna. Tämän puolesta puhui oikeuden mukaan muun muassa se, että mies kantoi veistä olkalaukussaan.

Puolustuksen mukaan veitsi ei ollut mukana lapsen tappamista varten, vaan muuton takia ja siksi, että se ei mahtunut muualle.

– Hän on laittanut puukon mustaan laukkuunsa, koska hän ei tahtonut puukon rikkovan esineitään matkalaukussaan, joka on sijoitettu säilöön autoon, kirjoittaa asianajaja Kauppi valituskirjelmässä.

Kaupin mukaan mies oli lisäksi saanut veitsen haltuunsa sattumalta tuttavaltaan.

Pohtiessaan, toimiko Cherchel vakaasti harkitusti vai ei, käräjäoikeus viittasi miehen aiemmin lähettelemiin uhkausviesteihin. Oikeuden mukaan mies oli uhannut tappaa itsensä, entisen avovaimonsa ja lapsensa sekä lähettänyt äidille veitsen kuvan vaatiessaan saada tavata tyttärensä.

– Uhkaukset ovat esittämistilanteisiinsa ja -tapoihinsa nähden vakavasti otettavia, ja ne ovat myös osoitus siitä, että ajatus lapsen tappamisesta ei ole syntynyt äkillisesti, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Tuomittiin kaappauksesta, vei lapsen luvatta Karibialle

Käräjäoikeus määräsi Cherchelin maksamaan lapsen äidille yhteensä 47 000 euroa korvauksia muun muassa kärsimyksestä, kivusta ja särystä. Summasta 25 000 euroa määrättiin korvauksena lapsen kuolemasta.

Suositusten mukainen korvaus lapsen kuolemaan johtaneessa rikoksessa on 3 000-15 000 euroa. Tavallista suurempi korvaus on kuitenkin kohtuullinen muun muassa teon raakuuden takia ja siksi, että mies tappoi lapsen äidin nähden, katsoi käräjäoikeus.

Hovioikeudessa mies vaatii saada maksaa suosituksen mukaisen minimikorvauksen eli 3 000 euroa.

– Asiassa ei ole ilmennyt sellaisia perusteita, joilla yhtäältä asteikon ylintä korvausmäärää tulisi soveltaa tai toisaalta että olisi perusteita mennä kyseisen asteikon ulkopuolelle, puolustus katsoo.

Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa Cherchelin murhan lisäksi myös lapsikaappauksesta, pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

Oikeuden mukaan Cherchel kaappasi lapsen Karibialle omavaltaisesti kesällä 2017. Lapsi oli tällöin poissa äitinsä luota noin puolitoista kuukautta. Äiti sai lapsen Suomeen vasta, kun lähti hakemaan tämän itse.

Laittomaan uhkaukseen Cherchel syyllistyi, kun hän sanoi ystävälleen tappavansa itsensä, äidin ja lapsen. Hänet tuomittiin myös ex-puolisonsa pahoinpitelystä.

Vanhemmat olivat eronneet riitaisesti vuoden 2017 alussa. Äiti oli laittanut miehen häätöprosessin vireille jo vuonna 2016.

Kun mies sai tammikuussa 2017 häätöilmoituksen perheen yhteisestä kodista, puolisoiden välille tuli riitaa. Huoltajuusriita oli ehtinyt myös käräjille, ja äiti oli saanut tytön huoltajuuden.

Lue lisää:

Porvoossa lapsensa puukottanut tuomittiin murhasta elinkautiseen

Tyttärensä Porvoossa puukottanut isä ei kyennyt selittämään tekoaan

Lapsensa Porvoossa tappanutta isää kuullaan tänään oikeudessa – Mies selitti kuulusteluissa, että veitsi vain sattui olemaan mukana

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta Porvoon lapsisurmasta – Mielentilatutkimus: Mies toimi täydessä ymmärryksessä

Isänsä puukottama kolmevuotias lapsi kuoli Porvoossa

Lue seuraavaksi