Vapaa-ajattelijat puolustavat uskonnonvapauden toteutumista Kainuun kouluissa: "Näihin asioihin pitää puuttua"

Vapaa-ajattelijat ajavat uskonnonvapautta ja seurakuntaan kuulumattomien kansalaisten etua Kainuussa.

Kajaani
Oppilas viittaa
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kirkkoon kuulumattomien määrä lisääntyy jatkuvasti, mutta kirkollinen toiminta on kouluissa ja päiväkodeissa yleistä. Kainuun vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Aki Räisänen kertoo joutuneensa puuttumaan Kajaanin koulujen toimintaan, kun uskontokuntaan kuulumattomia on kohdeltu eriarvoisesti tai jopa syrjivästi.

– Valitettavasti välillä käy niin, että vanhemmat soittavat ongelmista, ja minä sitten otan yhteyttä kouluun tai jopa opetusministeriöön. Näihin asioihin pitää puuttua, ja kaikkia tulee kohdella tasapuolisesti, Räisänen sanoo.

Räisäsen mukaan uskonnonvapaus toimii huonosti Suomen kouluissa.

– Kirkkoon kuuluvien vanhempien lapsi ei saa valita uskonnon tilalle elämänkatsomustietoa, vaikka kuinka haluaisi. Toisinpäin vaihto kuulemma onnistuu helposti, Räisänen sanoo.

Vapaa-ajattelijat ajavat myös muiden seurakuntaan kuulumattomien kansalaisten etua Kainuussa. Suurin yhdistyksen konkreettinen saavutus on uskonnottomien vapaa-ajattelijoiden oma hautausmaa Paltaniemellä.

Hautausmaalle voidaan haudata myös kirkkoon kuuluvia, mutta pääasiassa haudatut ovat yhdistyksen jäseniä ja muita kirkkoon kuulumattomia kainuulaisia.