Tällaista apua Suomi toimittaa myrskyn runtelemaan Mosambikiin: "Osalle alueista päästään vain helikoptereilla"

Suomen Punainen Risti toimittaa Mosambikin myrskytuhoalueelle 29 tonnia avustustarvikkeita.

Mosambik
SPR logistiikka
Avustustarvikkeet pakataan kolmeen rekaan Tampereella sijaitsevassa SPR:n logistiikkakeskuksessa.Jussi Mansikka / Yle

Suomen Punaisen Ristin (SPR) ensimmäinen avustuslento Idai-myrskyn tuhoamille alueille lähtee matkaan torstai-iltana.

Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Tampereella lastataan parhaillaan huopia, pressuja, kenttäsairaala- ja satelliittitarvikkeita rekkoihin, jotka kuljettavat ne Helsinki–Vantaan lentokentälle ja edelleen rahtilennolla Mosambikin Beiraan.

Avustustyöt myrskyalueilla ovat käynnistyneet, mutta niitä vaikeuttavat tulvat ja huonot kulkuyhteydet.

– Beiran lentokenttä on saatu avattua, mutta myrskyalueella teitä on edelleen poikki. Osalle alueista päästään vain helikoptereilla, Suomen Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara kertoo.

Idai-myrsky on tuhonnut lähes kokonaan puolen miljoonan asukkaan kaupungin Beiran Mosambikissa. Kuolonuhreja myrskyalueella on ainakin 700, mutta arviolta 200 000 ihmisen kohtalosta ei vielä ole tietoa. Alueella kärsitään tulvista ja pelätään tartuntatautien leviämistä.

Kenttäsairaala ja työntekijöitä

Suomesta avustustarvikkeita lähetetään kolme rekallista, yhteensä noin 29 tonnia. Tarvikkeista kootaan muun muassa kenttäsairaalayksikkö yhteistyössä Kanadan Punaisen Ristin kanssa.

– Kenttäsairaalaa varten toimitamme muun muassa sairaalasänkyjä ja leikkaussalitelttoja. Kenttäsairaalat tarjoavat periaatteessa samat palvelut kuin suomalaiset aluesairaalat.

SPR Logistiikkakeskus
SPR:n logistiikkakeskus sijaitsee Tampereen Kalkussa.Jussi Mansikka / Yle

Lisäksi paikalle lähetään Suomesta telekommunikaatioyksikkö korvaamaan tuhoutuneita tietoliikenneyhteyksiä. Avustustyöntekijöitä Suomesta lähtee tämän viikon aikana vähintään 15.

Torstaina matkaan lähtevän avustuserän kustannukset ovat noin puoli miljoona euroa. Rahoitus on peräisin ulkoministeriöltä sekä SPR:n keräys- ja lahjoitusvaroista.

Mäntyvaaran mukaan avustustyöt jatkuvat vähintään useita kuukausia.

Lue lisää:

50 vuotta sitten teiniliittolaiset keräsivät Mosambikille avustuksia taksvärkkinä – Nyt samat henkilöt kerävät rahaa hirmumyrskyn uhreille

Amina oli päiviä veden saartamana Mosambikissa, kunnes kalastaja vei perheen turvaan – Pelastaja: “Emme ole vieläkään tajunneet katastrofin laajuutta” Kartta näyttää, mistä Mosambikin tulvakatastrofissa on kyse – Ylen toimittaja Beirasta: Vesi on laskussa, mutta toivo hiipuu