Antti Rinne: "Koviksen maailma oli se, jolla suojautui muutosta vastaan" – Nahkatakkijätkä ei loistanut koulussa mutta suojeli kiusattua

SDP:n Antti Rinne koki tulleensa kaltoin kohdelluksi, kun hänen tukijoitaan syytettiin junttauksesta puheenjohtajavaalissa.

Sannikka & Ukkola
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne
Sanna Ukkola haastattelee SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Antti Rinnettä on entisissä ay-johtajan tehtävissä kutsuttu muun muassa "työmarkkinagangsteriksi". Rinne itse on sanonut, että hänen väitetty kovaotteisuutensa oli pitkälti median luoma kuva asiasta (siirryt toiseen palveluun).

Rinne kertoo Sanna Ukkolan haastattelussa kuitenkin kouluaikanaan eläneensä kovisvaiheen, jolloin hänen elämässään oli välillä kovaakin kapinaa omia vanhempia kohtaan.

– En lukion ekalla enkä vielä tokallakaan oikein keskittynyt koulunkäyntiin. Se johti siihen, että numerot eivät olleet oikein hyviä. Ihan viimeisenä keväänä alkoi kiinnostaa lukeminen, kun tajusin, että tämä alkaa olla ohi tämä lukio.

Antti Rinne aloitti koulunkäyntinsä itäisellä Uudellamaalla Loviisassa, jota hän kuvailee "kivaksi, turvalliseksi ja pieneksi ympäristöksi". Sitten tuli eteen muutto Hyvinkäälle isän työn perässä.

– Hyvinkää oli radanvarsikaupunki, jossa oli toisenlainen nuorten maailma. Koviksen maailma oli se, jolla suojautui sitä muutosta vastaan. Kyllä minä olin kovis. Nahkatakki, tupakkaa ja muutama olut viikonloppuisin.

Rinne kertoo, että hänellä oli koulussa kaveri, jolla oli "hirveän vahva oikeudentunto". Tämä koulukaveri johdatti myös Rinteen suojelemaan kiusattua tyttöä, joka oli joutunut kiusaajajoukon silmätikuksi.

– Me olimme vähän kuin suojaverkko sen tytön ympärillä. Huolehdimme, että häntä ei kiusata. Välitunneilla olimme hänen kanssaan ja pidimme erossa sitä kiusaavaa porukkaa.

Suhteet Jutta Urpilaiseen "erinomaiset"

Antti Rinne valittiin SDP:n puheenjohtajaksi Seinäjoen puoluekokouksessa vuonna 2014. Rinne sanoo, ettei ollut aluksi kovin innostunut istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen haastamisesta, mutta erityisesti puolueen ammattiyhdistysväen tuella hän onnistui peittoamaan Urpilaisen niukalla ääntenenemmistöllä.

Suhteet Urpilaiseen ovat Rinteen mukaan tätä nykyä erinomaiset. Viisi vuotta sitten Rinteen ja Urpilaisen kannattajaleirien välillä oli melkoisesti kitkaa.

Valinnan yhteydessä Rinne koki tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi, koska esiintyi puheita junttaamisesta, vaikka kyseessä oli "rehellinen vaali".

– Olen pahoillani siitä, että puheenjohtajuuteeni johtanut ehdokkuus tuntui loukanneen joitain ihmisiä. Mutta puheiden kautta, keskustelujen kautta on päästy hyvin eteenpäin. Tällä hetkellä puolue on hyvin yhtenäinen.

Katso Antti Rinteen haastattelu tämän artikkelin videosta. Perjantai-illan Sannikka & Ukkola TV1:ssä kello 20:00 sekä jatkojen kanssa Areenasta.

Artikkeli on osa Sannikka & Ukkola -ohjelman puheenjohtajien henkilökuvasarjaa, jossa haastatellaan puolueiden puheenjohtajia heidän henkilöhistoriansa ja poliittisten valintojensa näkökulmasta.

Lue ja katso myös:

Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Sari Essayah someraivosta: "Olen nähnyt kollegoja todella uupumisen ja itkun partaalla"

Sampo Terho: "Työttömyys oli masentavaa ja raivostuttavaa" – Vaikutti myös hänen poliittisiin valintoihinsa

Li Andersson: "Puheenjohtajaksi tulo pelotti" – Vasemmistolaisuus ei tullut kulttuurivanhempien perintönä vaan kaveripiiristä

Anna-Maja Henriksson: "Koin nelivuotiaana, miltä tuntuu kuulua vähemmistöön" – Ruotsinkielisenä potilaana oli vaikeaa selittää hoitajille, mikä oli hätänä

Jussi Halla-aho: "Jollain perverssillä tavalla saan kiksejä siitä, että minua haukutaan" – Uudelle poliitikolle ihmisten jyrkät mielipiteet aiheuttivat kriisin

Pekka Haavisto vaikeasta ajasta ennen puheenjohtajuuttaan: "Syksyllä saimme lukea, että tähän loppuu vihreiden historia"

Juha Sipilä: "Täytyy myöntää, että olen myös öitä valvonut vastuun edessä" – Valitsi keskustan jo lukioikäisenä

Lue Ylen parhaat vaalijutut

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)