Hyppää sisältöön

Leikkauspotilas menehtyi hengitysvaikeuksiin kotiuttamisen jälkeen – lääkäriä ja hoitajaa syytetään kuolemantuottamuksesta

Syytteen mukaan hengitysvaikeuksista kärsinyt leikkauspotilas kotiutettiin Päijät-Hämeen keskussairaalasta ilman tarvittavia tutkimuksia ja vajavaisin kotihoito-ohjein.

Päijät-Hämeen keskussairaalan lääkäriä ja hoitajaa syytetään kuolemantuottamuksesta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkoi tiistaina käsitellä tapausta, jossa kirurgian erikoislääkäri ja hoitaja olivat kotiuttaneet hengitysvaikeuksista kärsineen leikkauspotilaan.

Potilas kuoli muutama päivä kotiuttamisen jälkeen.

Syyttäjän mukaan potilas oli kotiutettu, vaikka hänelle olisi pitänyt tehdä hengitysvajaukseen liittyviä lisätutkimuksia. Keuhkosairauksien erikoislääkäri oli pyytänyt kirurgia informoimaan keuhkopoliklinikkaa potilaan kotiuttamisen lähestyessä, mutta se jäi tekemättä.

Potilaalle oli annettu kotiuttamisen yhteydessä hengitystä helpottava laite, mutta sitä varten ei annettu käyttöohjausta. Syytteen mukaan myös tarvittava happirikastin puuttui.

Potilaan puolisolle annettiin käyttöohjausta vasta pari päivää myöhemmin, kun puoliso oli ottanut itse yhteyttä sairaalaan. Laitetta ei ollut ehditty vielä käyttää kotona, ja lopulta potilaalle kehittyi hengityspysähdys. Hän sai aivovaurion ja kuoli.

Syytetyille vaaditaan sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta hengityshoidon laiminlyönnin vuoksi. Heitä syytetään myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäilty laiminlyönti tapahtui vuodenvaihteessa 2014–2015.

.
.