Mustasaaren aikalisä yllätti kuntaliitosselvittäjän: "Selvitys oli mielestäni niin valmis kuin voi olla"

Kuntaliitosselvityksen johtoryhmä kokoontuu huomenna pohtimaan, miten jatketaan eteenpäin.

kuntaliitokset
Frihetsstatyn i förgrunden och replotbron i bakgrunden.
Yle/Miro Johansson

Mustasaaren kunnanhallitus otti Vaasa-Mustasaari-kuntaliitoksessa eilen aikalisän ja palautti kuntaliitosesityksen uudelleen valmisteluun.

Vaasan kaupunginhallitus oli aiemmin päivällä hyväksynyt liitosselvityksen, mutta sillä ehdolla, että asia etenee myös Mustasaaressa. Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja liitosselvityksen puheenjohtaja Kim Berg kertoo, että heillä oli pientä vihiä Mustasaaren kunnanhallituksen päätöksestä.

– Ei se täytenä yllätyksenä tullut ja osasimme siihen varautua. Nyt pitää ottaa vain päivä ja hetki kerrallaan, Berg kertoo.

Kuntaliitosselvityksen johtoryhmä kokoontuu huomenna pohtimaan, miten eteenpäin jatketaan.

– Näkisin, että nyt kuullaan mustasaarelaisia, että mitä ajatuksia siellä on ollut ja löytyykö jotain, mikä vaikuttaa tähän kokonaisuuteen, Berg kertoo.

Uusi käänne saatiin vielä tiistaina päivällä, kun Mustasaaren RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo kertoi ottavansa liitosesityksen kuitenkin käsittelyyn valtuustossa - hänen mukaansa päätös uudelleen valmistelusta pitää tulla valtuustolta. Johtoryhmä saa nyt tämän tilanteen pohdittavakseen keskiviikkona.

Kim Berg.
Kim BergYle/Johanna Ventus

Erikoiset käänteet ihmetyttäneet kuntaliitosselvittäjää

Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosselvittäjä Olavi Kaleva on seurannut kansanäänestyksen ja kokouksien käänteitä mielenkiinnolla.

– Onhan se ollut jännittävää ja kutkuttavaa kaikilla tavoilla. Erikoisia käänteitä on ollut matkan varrella kieltämättä, Kaleva toteaa.

Kalevan mielipiteet kuntaliitoksen onnistumisesta ovat vaihdelleet vuoristoradan lailla.

– Alussa olin hyvin skeptinen, että tuleeko tästä yhtään mitään. Asian edetessä minut valtasi kuitenkin positiivinen mieli ja asiat näyttivät etenevän hyvin. Jotakin tässä on kuitenkin nyt tapahtunut ja ollaan menossa huonompaan suuntaan, Kaleva toteaa.

Mustasaaressa aikalisää perusteltiin kansanäänestyksen tuloksella, mutta myös selvittämättömillä asioilla. Kaleva on kuitenkin toista mieltä. Hän muistuttaa, että Vaasa ja Mustasaari ovat molemmat olleet työstämässä kuntaliitosselvitystä ja todenneet ehdotuksen olleen sellainen, joka on valmis hallituksille esitettäväksi

– Selvitys oli mielestäni niin valmis kuin vain selvitys voi olla näissä olosuhteissa, Kaleva kertoo ja pohtii, että missä on kuntaliitoksen vastustamisen todelliset syyt.

.

Olavi Kaleva, Mustasaaren ja Vaasan kuntaliitosselvityksen koordinaattori
Olavi Kaleva, Mustasaaren ja Vaasan kuntaliitosselvityksen koordinaattoriTuomo Rintamaa / Yle

Liitos aikaisintaan 2021?

Kaleva ei usko, että enää tässä aikataulussa voitaisiin totettaa sellaista päätöstä, mikä mahdollistaisi kuntaliitoksen vuonna 2020. Hakemus yhdistymisestä pitää toimittaa valtioneuvostolle huhtikuun loppuun mennessä, jotta päätös pystyttäisiin tekemään kesäkuussa.

Jos Vaasan kaupunki haluaa jatkaa neuvottelja Mustasaaren kanssa ja lähteä miettimään yhdistymisen vaihtoehtoja uusiksi, niin Kalevan mukaan aikaisin yhdistymisen ajankohta on vuonna 2021. Oma lukunsa on vielä, tuleeko asia valtuustoon ja päädytäänkö siellä uudelleen valmisteluun vai hylkäämään esitys.

Kaleva uskoo, että hänen työnsä kuntaliitosselvittelijänä on tehty.

– Jos apua tarvitaan, niin voin kyllä tarvittaessa olla avuksi. Tässä vaiheessa tilanne on kuitenkin sellainen, että haluaako Vaasan kaupunki jatkaa neuvotteluita Mustasaaren kanssa.

Bergin mukaan Vaasassa olisi vielä halua kuntaliitokseen.

– Olemme lähteneet tähän prosessiin niin, että prosessin päätteeksi saadaan kunnat yhdistettyä. Se on ollut koko ajan lähtökohta. Nyt pitää arvioida, että onko meillä eväitä siihen, vai eikö meillä ole ja tehdä jatkoratkaisut sen perusteella, Berg toteaa.

Lisää aiheesta: Liitosesitys sittenkin käsittelyyn? RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo aikoo tuoda esityksen Mustasaaren valtuustoon

Mustasaari siirtää kuntaliitoksen käsittelyä – Liitosesitys palautetaan uudelleen valmisteluun