Jyväskylän kaupungin metsissä kartoitetaan tykkylumen aiheuttamia tuhoja

Talven lumituhot kaupungin metsissä kartoitetaan ilmakuvauksena droonilla 150 metrin korkeudelta.

Jyväskylä
tykkylumi, lumiset puut, mänty
Markku Sandell / Yle

Runsas lumi aiheutti talven aikana metsissä runsaasti vaurioita puustolle. Tykkylumitilanne oli pahimmillaan tammi-helmikuun vaihteessa. Jyväskylässä jouduttiin sulkemaan latuja turvallisuussyistä ja katkomaan lumien taivuttamien puiden latvoja Taka-Keljossa Ronsuntaipaleentien varrella.

Jyväskylän kaupungin mailla pahimmat tuhoalueet löytyvät Ladun majan ja Hanhiperän väliselle alueelle. Kaatuneiden ja taipuneiden puiden lisäksi metsistä löytyy paljon maahan katkenneita latvuksia.

Lumituhojen kartoitusta tehdään kaupungin metsissä ilmakuvauksena dronilla, jolla kuvataan alueen puusto 150 metrin korkeudelta.

– Kuvista pystyy erottamaan katkenneiden puiden latvat ja laajojen alueiden kartoitus onnistuu nopeammin ja tarkemmin, kuin maasta käsin tarkasteltaessa, sanoo metsäasiantuntija Merja Kytömäki Jyväskylän kaupungilta.

Kuvausten ja tuhojen kartoituksen jälkeen tuhoalueille suunnittellaan toimenpiteet vahingoittuneen puuston poistamiseksi. Lumituhojen laajuuden vuoksi kaikkia alueita ei saada korjattua lain edellyttämässä aikataulussa. Siksi tuhoista ja korjaamisaikataulusta on tehtävä ilmoitus Metsäkeskukseen.

Ilmoita vaarallisesta puusta maanomistajalle

Lumituhoalueella ja muissakin metsissä saattaa olla katkenneita runkoja, konkeloita ja muita vaarallisia puita, joiden läheisyydessä oleskelu ei ole turvallista. Tällaisissa paikoissa liikkumista kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää.

– Vaarallisia puita ei saa koskaan lähteä itse kaatamaan, vaan asiasta on ilmoitettava aina maanomistajalle, Kytömäki muistuttaa.

Kaupungin omistamilla alueilla ilmoitukset voi tehdä sähköisesti verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus