Seitsemän vuotta kestänyt kuivuus päättyi Kaliforniassa – mahtava kukkaloisto vuoristossa

Yhdysvalloissa on ollut mittaushistorian sateisin talvi.

Kalifornia
Kukkaloistoa Kaliforniassa
Kukkaloistoa Kaliforniassa

Yhdysvaltain Kalifornian osavaltio on saanut talven aikana selvästi tavanomaista enemmän sadetta. Liittovaltion meteorologit totesivat viime viikolla, että osavaltiota seitsemän vuotta kurittanut kuivuus oli päättynyt. Asiasta kertoi muiden muassa osavaltion keskiosan televisiokanava KSBY (siirryt toiseen palveluun).

Tyynen valtameren yllä puhaltavat ilmavirtaukset tuovat jatkuvasti uusia sadealueita Kalifornian ylle.

Kuivien vuoristoseutujen kasvit ovat ottaneet runsaasta vedestä kaiken irti ja alkaneet kukkia massoittain.

Villikukkia San Diegon lähellä Kaliforniassa.
Villikukkia Anza-Borregon aavikkoluonnonpuistossa San Diegon lähellä Kaliforniassa.Etienne Laurent / EPA

Esimerkiksi Lake Elsinoren kaupungin seudulla Los Angelesin lähellä vuortenrinteet ovat täynnään unikkojen ja muiden luonnonkasvien kukkia.

Lake Elsinoren viranomaiset ovat joutuneet rajoittamaan matkailijoiden pääsyä alueelle, jotta nämä eivät luonnonihmettä ihaillessaan talloisi kukkia.

Kaktus kukkii Anza-Borregon aavikkoluonnonpuistossa Kaliforniassa.
Kaktus kukkii Anza-Borregon aavikkoluonnonpuistossa Kaliforniassa.Etienne Laurent / EPA

Nyt päättynyt kuivuuskausi alkoi Kaliforniassa virallisesti joulukuussa 2011. Vuodesta 2014 alkaen osavaltion osia oli julistettuna hätätilaan. Seuraavana vuonna kuvernööri Jerry Brown määräsi taajama-alueet supistamaan veden kulutusta neljänneksellä. Esimerkiksi autojen pesu kiellettiin.

Vuonna 2017 sateet helpottivat kuivuutta, mutta paikoittain se jatkui yhä kohtalaisena.

Nyt esimerkiksi Los Angelesin kaupunki on saanut lokakuusta tähän päivään ulottuvalla jaksolla sadetta yli 450 millimetriä. Vuoristossa on lunta suuret määrät.

Viranomaiset muistuttavat kuitenkin, että Kalifornian ilmasto saattaa nopeasti muuttua sateisesta kuivaksi. Näin kävi myös viime vuonna; sateiden jälkeen kukat kukkivat, mutta sateet päättyivät nopeasti ja kuivuus palasi. Tänä talvena sadetta on tosin saatu selvästi enemmän.

Miten kalifornialaiset voisivat helpottaa osavaltionsa ajoittaista veden vähyyttä? Keskustele aiheesta Yle-tunnuksilla kello 20:een saakka.