Rovaniemen kaupungin talous syöksyy kolmatta vuotta peräkkäin

Tilannetta parantaa se, että työttömyys on vähentynyt Rovaniemellä selvästi kaupungin asettamia tavoitteita nopeammin.

kuntatalous
Taskulaskin ja euroja.
Ismo Pekkarinen / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunginhallitus käsittelee torstaina kaupunkikonsernin tilinpäätöstä viime vuodelle. Ennakkoon julkistettujen lukujen perusteella Rovaniemen kaupunki teki 22 miljoonaa euroa alijäämää ja kaupunkikonsernin muut osat 18 miljoonaa euroa ylijäämää, joten konsernin talous jäi noin neljä miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Luvut ovat paljon synkemmät kuin vielä muutama vuosi sitten. Vuonna 2015 Rovaniemen kaupungin ylijäämä oli lähes 28 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 Rovaniemen kaupunkikonserni teki yli 15 miljoonan euron ylijäämän.

Erikoissairaanhoito nieli rahaa

Kaupungin suurta alijäämää selittää kaksi tekijää: verotulot vähenivät 3,5 miljoonaa euroa toissa vuodesta, ja erikoissairaanhoitoon kului yli 10 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Verotuloihin vaikutti muun muassa se, että ansiot ovat pienentyneet kilpailukykysopimuksen vuoksi.

Kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden parhaasta taloudellisesta tuloksesta vastaa Napapiirin Energia ja Vesi Oy, joka teki voittoa yli kahdeksan miljoonaa euroa. Toisin sanoen yhtiö keräsi kaupunkilaisilta kaupungille yli kahdeksan miljoonaa euroa rahaa.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen arvioi, että kuntien talous heikkenee tänä vuonna muun muassa siksi, että sote-menot lisääntyvät ja kunta-alalle on luvassa palkankorotuksia.

Ei vain huonoja uutisia

Hyviä uutisia Rovaniemellä ovat ainakin ne, että työttömyys on vähentynyt nopeasti ja kaupunki houkuttaa uusia asukkaita. Työttömyys on vähentynyt jopa kaupungin omaa tavoitetta nopeammin.

Rovaniemen asukasmäärä kasvoi viime vuonna enemmän kuin kaupunki odotti. Viime vuoden lopussa Rovaniemellä asui 62 693 ihmistä, mikä on 543 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Myös kuntien välisessä muuttoliikkeessä kaupunki sai enemmän asukkaita lisää muualta Suomesta kuin se menetti muualle. Nettovaikutus oli 370 asukasta Rovaniemen eduksi.