Vasemmistoliitto hakee eduskuntavaaleissa lisäpaikkaa Lapista

Vasemmistoliiton linjaukset hakkuista ja lentoverosta ovat haasteellisia Lapin metsäteollisuuden ja matkailun kannalta.

Savukoskelainen Markus Mustajärvi (kuva: Saara Karttunen) on istuvana kansanedustajana vahvoilla eduskuntavaaleissa. Vahvimmat haastajat ovat kemiläiset Sari Moisanen (kuva: Saara Karttunen) ja Kati Tervo. Kuva: Vasemmistoliitto, Saara Karttunen

Vasemmistoliitto tavoittelee kevään eduskuntavaaleissa yhden paikan lisäystä eli kahta paikkaa.

Tavoite perustuu siihen, että vaikka kokoomus nousisi Lapista takaisin eduskuntaan, perussuomalaiset eivät saisi ehdokasta läpi ja keskusta menettäisi yhden paikan.

– Perussuomalaisten Hanna Mäntylä ei ole ehdolla, siniset vievät perussuomalaisten ääniä ja keskustan kannatus on laskussa. Näillä perusteilla päädyimme siihen, että kaksi paikkaa on saavutettavissa, sanoo Lapin piirin puheenjohtaja Henri Ramberg.

Lisäksi puolue laskee oikeistohallitukseen kohdistuvan kritiikin satavan sen laariin.

Ramberg myös muistuttaa, että viime kuntavaaleissa vasemmistoliitto oli toiseksi suurin puolue.

Kuntavaalien tuloksella toinen paikka olisi jäänyt vain vajaan sadan äänen päähän. Kuntavaaleissa kuitenkin äänestetään enemmän tuttua ehdokasta kuin puoluetta.

Viime eduskuntavaaleissa puolue sai 13 827 ääntä. Silloin toinen paikka jäi lähes 8 000 äänen päähän.

Viimeksi vasemmistoliiton kannatus on riittänyt Lapissa kahteen kansanedustajaan vuonna 2007.

Ylen tuoreimmassa mittauksessa vasemmistoliiton koko maan kannatus on 8,9 prosenttia, kun viime eduskuntavaaleissa se oli 7,1 prosenttia.

Linjaukset haasteellisia matkailulle ja metsäteollisuudelle

Vasemmistoliitolla on Lapissa myös haasteita. Mitähän lappilaiset äänestäjät tuumivat esimerkiksi puolueen kannattamasta lentoverosta, joka ei ainakaan matkailuväkeä miellytä.

– Pohtimisen arvoinen tulokulma asiaan olisi se, miten lentovero voisikin edistää matkailua, jos sillä esimerkiksi rahoitetaan uutta infraa kuten luotijunayhteyttä. Tämä lisäisi kotimaan matkailua ja voisi vähentää sisäisiä eniten saastuttavia lentoja, jolloin yhtälössä olisi niin ilmasto- kuin elinkeinopoliittisesti voittajia, Ramberg vastaa.

Hankalaa on myös se, että Lapissa puolueen kannattajat ja johto eivät ole kaikissa asioissa aivan samoilla linjoilla.

Esimerkiksi Lapissa korostetaan sitä, että metsäteollisuus tarjoaa työläiselle työtä. Puolueen vihertyneen linjan koetaan menneen kauas työläisen arjesta.

Vaaliohjelmassaan puolue esittää Metsähallituksen tuloutuksen pienentämistä ja metsänomistajien palkitsemista hakkuiden lykkäämisestä.

Metsäteollisuus kärsisi myös puolueen esittämästä energiaveron palautusten pienentämisestä ja päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensoinnista luopumisesta. Epäsuorat kustannukset tarkoittavat päästökaupasta johtuvaa sähkön hinnan nousua.

Ramberg korostaa, että puolue haluaa nostaa puurakentamisen kärkihankkeeksi.

– Se sitoo hiiltä ja toisi työtä Lappiin, hän sanoo.

Osassa Lappia voitaisiin luopua toisesta autosta

Puolueella on myös kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Esimerkiksi liikenteestä on tarkoitus tehdä päästötöntä vuoteen 2045 mennessä.

– Autokannan sähköistämistä tuetaan latausverkkoa kehittämällä ja sähköistämällä työsuhdeautot. Tuemme pienituloisten mahdollisuuksia muuttaa bensiini- ja diesel-autoja biokaasu- tai etanolikäyttöisiksi, kirjoitetaan puolueen vaaliohjelmassa.

Lisäksi listalla on joukkoliikenteen lisääminen, mikä tosin on Lapissa melko haasteellista.

– Meri-Lapissa ja Rovaniemellä perheet voisivat harkita toisesta autosta luopumista, Ramberg sanoo.

Listalla paljon menolisäyksiä

Kaikkiaan vasemmistoliiton vaaliohjelmassa luvataan paljon asioita, jotka lisäävät yhteiskunnan menoja.

Listalta löytyy esimerkiksi lisää rahaa palveluihin, lisää tulonsiirtoja ja lisäpanostuksia koulutukseen. Puolue haluaa myös nostaa perusturvan tasoa ja poistaa terveyskeskusmaksut

Menojen kasvun puolue hoitaisi esimerkiksi leikkaamalla yritystukia, tekemällä pääomaverosta progressiivisen, nostamalla suurituloisten verotusta, palauttamalla varallisuusveron sekä puuttumalla verosuunnitteluun ja harmaaseen talouteen.

Mustajärvi on ennakkosuosikki

Vasemmistoliiton ehdokkaista savukoskelainen istuva kansanedustaja Markus Mustajärvi on ennakkoasetelmissa vahvoilla.

Vahvimmat haastajat löytynevät Suomen punaisimmasta kaupungista Kemistä, josta on ehdolla kolme nuorta naista.

Heistä Sari Moisanen sai kaksissa viime vaaleissa noin 4 000 ääntä. Ahkeraa kampanjaa tekevä Kati Tervo on kertonut haastavansa Mustajärven ykkössijan. Kolmas nuori nainen on Albana Mustafi. Haastajien haasteena on äänten mahdollinen hajoaminen.

Vasemmistoliitolla on ehdolla myös politiikan ulkopuolelta tunnettu rap-artisti Lalli Mustakallio.