Israel: Tulitaukoa ei ole – Gazan pommitus voi alkaa uudelleen millä hetkellä hyvänsä

Gazaa hallitseva Hamas-järjestö kertoi yöllä sopineensa Egyptin välityksellä tulitauosta israelin kanssa.

Israel
Israelin armeija siirtää panssareita Gazan rajalle.
Israelin Merkava-panssarivaunuja ja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja Gazan rajalla.Atef Safadi / EPA

Israelin johto kiistää palestiinalaisen Hamas-järjestön väitteen, että Israelin ja Hamasin välille olisi yöllä neuvoteltu tulitauko.

Hamas kertoi yöllä, että Israel olisi suostunut Egyptin välityksellä neuvoteltuun tulitaukoon, joka olisi lopettanut Israelin Gazaan kohdistuneen tulituksen.

Asian kertoi korkea-arvoinen israelilaisupseeri Haaretz-lehdelle (siirryt toiseen palveluun). Saman totesi myös Israelin ulkoministeri Israel Katz Jerusalem Post -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Jerusalem Post tosin huomauttaa artikkelissaan, että Israel oikeistopoliitikot ovat olleet haluttomia ilmoittamaan solmituista tulitauoista ennen kuin ne astuvat voimaan.

Maan pääministeri Benjamin Netanyahu on saapunut kotimaahan vierailultaan Yhdysvalloista. Hän neuvottelee maan puolustusministeriön kanssa, mihin toimiin Gazan suhteen ryhdytään. Haaretzin mukaan hän on kehottanut armeijaa jatkamaan iskuja Gazaan.

Israelin armeija siirtää panssareita Gazan rajalle.
Israelin armeija siirtää panssareita Gazan rajalle.Atef Safadi / EPA

Israel pommitti viime yönä Gazaa rajusti sen jälkeen, kun alueelta oli ammuttu raketti Israeliin. Raketti haavoitti useita ihmisiä.

Gazasta saatujen tietojen mukaan alueelle tehtiin noin 80 pommi-iskua. Ne tuhosivat useita Gazaa hallitsevan ääri-islamilaisen Hamas-järjestön ja sen aseellisen siiven, Islamilainen jihad -järjestön tukikohtia.

Hamas ja Islamilainen jihad ampuivat samaan aikaan kymmeniä raketteja Israeliin, kertoo al-Jazeera-televisiokanava (siirryt toiseen palveluun). Ne eivät aiheuttaneet henkilö- tai materiaalisia vahinkoja.

Israelin pommi-iskuissa Gazaan loukkaantui tiettävästi seitsemän ihmistä. Palestiinalaiset olivat ehtineet evakuoida ihmiset pois pommituksen todennäköisistä kohteista.

Hamas: Israelin kanssa sovittu tulitauosta

Lähteet: AP, AFP