Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö selvittää mielipiteitä suojelualueelle suunnittelusta kaivoksesta – jäljellä viisi keskustelutilaisuutta

Kaivosyhtiö AA Sakatti Mining Oy järjestää pienryhmätapaamisia ja kyläiltoja ympäristövaikutusten arviointiaan varten.

Viiankiaavan suoalueella on poikkeulsellinen kasvilajisto ravintorikkaan kasvualustansa vuoksi. Kuva: Marja Näsi

Sodankylässä voi vielä viikon ajan käydä kertomassa mielipiteensä Viiankiaavan soidesuojelualueelle kaavaillusta kaivoksesta.

AA Sakatti Mining Oy:n järjestämät sidosryhmätapahtumat alkoivat viime torstaina ja jatkuvat ensi keskiviikkoon asti. Kaikkiaan pidetään neljä eri pienryhmille tarkoitettua keskustelutilaisuutta sekä neljä kyläiltaa.

Kaivosyhtiö on jo kuullut ympäristövaikutusten arviointiselostustaan varten poronomistajia, alueen asukkaita sekä maa- ja vesiomaisuuden haltijoita.

– Pienryhmäpalaverit liittyvät sosiaalisten vaikutusten arviointiin, AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokela kertoo.

Keskustelua on herättänyt jo kaivoksen vaikutus vesistöön, rikastehiekan varastointi sekä kaivosalueen rakennelmiin ja tiestöön liittyvät asiat.

– Myös millaiset ovat melu- ja pölyvaikutukset, Jokela kertoo.

Porotaloudessa kaivoksen rakentaminen vaikuttaisi eniten Oraniemen paliskunnan toimintaan. Poroisäntä Martti Siivola uskoo, että jo aiemmin listattuja haittatekijöitä pystytään eliminoimaan pois neuvottelemalla kaivosyhtiön kanssa.

Kairaukset tältä talvelta ohi

Kaivosyhtiö järjestää seuraavan keskustelutilaisuuden keskiviikkona 27. maaliskuussa Sattasessa kyläilta-nimikkeellä. Seuraavaksi ovat kyläillat Kersilössä, Puolukkavaarassa sekä Moskuvaarassa. Kunnan ja elinkeinoelämän kantaa kaivokseen tiedustellaan ensi tiistaina.

Kaivosyhtiöstä arvioidaan, että ympäristövaikutusten arviointiselostus on valmis luovutettavaksi vuoden loppuun mennessä.

Viiankiaavan kairaukset ovat tämän talven osalta ohi, ne loppuivat maaliskuun puolivälissä. Jukka Jokelan mukaan tuloksia saadaan syksymmällä.

– Kairaus meni oikein hyvin. Ei tullut yhtään työtapaturmia eikä ympäristöongelmia. Saimme kairattua sen, minkä suunnittelimme.

Jos Viiankiaavan kaivokselle lopulta heltiää rakentamislupa, voisi sen rakentaminen sijoittua vuosiin 2027–2032. Kaivoksen toteutuminen saattaa kuitenkin vaatia jopa lainmuutosta, sillä kyseessä on suojeltu Natura-alue.

On kuitenkin väläytelty myös, ettei suojelua tarvitse alueella purkaa, jos kaivokseen mentäisiin tunnelia pitkin Natura-alueen ulkopuolelta.

.
.