"Tulen tänne ylpeänä huumepoliisina" – Jari Aarnio puolustautui oikeudessa viimeistä kertaa tietolähdekäräjillä, Yle seurasi hetki hetkeltä

Oikeus kuuli keskiviikkona Aarnion ja hänen ex-esimiehensä loppulausunnot. Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen seurasi tapahtumia oikeudessa.

virkavirheet
Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa 27. maaliskuuta 2019.
Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 27. maaliskuuta. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus kuuli tänään Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion ja Helsingin poliisilaitoksen hyllytetyn päällikön Lasse Aapion loppulausunnot.

Aarnion asianajaja Mikko Ruuttunen sanoi oikeudessa, ettei syyttäjä ole pystynyt näyttämään toteen Aarnion virkasyytettä.

– Tässä oikeudenkäynissä on käynyt ilmi ylimmän poliisijohdon toimestakin, millaiset suhteet keskusrikospoliisilla ja Helsingin poliisilaitoksella on ollut. On kummallista, miten toinen osapuoli tutkii toisen tekemisiä. Surullista on myös se, että tässä oikeudenkäynnissä vastaajat ovat olleet huolissaan omasta maineestaan, ei niinkään tietolähteiden turvallisuudesta, sanoi Jari Aarnio medialle oikeustalon käytävällä.

Aarnion lisäksi myös muut vastaajat ovat arvostelleet sitä, että poliisijohdon tutkintaa on tehnyt keskusrikospoliisi.

Myös Lasse Aapion puolustus vaati tänään syytteiden hylkäämistä.

– Haluan todeta, että Lasse Aapio ei ole missään vaiheessa kiistänyt esimiesvastuuta. Mutta sellaisia epäkohtia ei ole tullut esille, joita hänen olisi pitänyt lähteä oikomaan, sanoi oikeudessa Aapion asianajaja Kari Jaatinen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hetki hetkeltä -seuranta alkaa tästä

Puoli vuotta kestänyt poliisijohtajien tietolähdeoikeudenkäynti on aivan loppusuoralla.

Jäljellä on enää neljä loppulausuntoa. Niistä kaksi kuullaan keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Tuolloin Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio pääsee ääneen viimeistä kertaa tietolähdekäräjillä.

Aarniota oikeudessa puolustaa asianajaja Mikko Ruuttunen. Hän pitänee oikeudessa Aarnion loppulausunnon.

Helsingin käräjäoikeus kuulee keskiviikkona myös Helsingin poliisilaitoksen hyllytetyn päällikön Lasse Aapion loppulausunnon.

Useita poliisijohtajia syytteessä

Syyttäjä vaatii tietolähdekäräjillä rangaistuksia entiselle poliisiylijohtajalle Mikko Paaterolle, keskusrikospoliisin hyllytetylle päällikölle Robin Lardotille, Helsingin poliisilaitoksen hyllytetylle päällikölle Lasse Aapiolle, Helsingin poliisilaitoksen entiselle komentajalle Jukka Riikoselle ja Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Jari Aarniolle. Katso tästä jutusta, mistä heitä syytetään.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkarikoksiin.

Syyttäjä piti loppulausuntonsa Helsingin käräjäoikeudessa viime tiistaina. Yle seurasi syyttäjän loppulausunnon hetki hetkeltä.

Viime viikolla oikeus kuuli myös Lardotin ja Riikosen loppulausunnot.

Eilen käräjäoikeudessa kuultiin entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron ja Poliisihallituksen virkamiehen loppulausunnot. Lue tästä hetki hetkeltä -seuranta tiistain loppulausuntopäivästä.

Lue myös:

Poliisipomojen loppulausuntopäivä päättyi erikoiseen kiistaan, syyttäjä: Saanko lausua? Puheenjohtaja: Ette! – Yle seurasi hetki hetkeltä

"Tällä kaikella on kohtuuttomat seuraukset, enkä puhu nyt rahasta", KRP:n päällikkö Robin Lardot tylytti syyttäjiä – Yle seurasi hetki hetkeltä

Syyttäjä poliisipomoista käräjillä: "Se että komentaja piti mykkäkoulua, se ei poista apulaisjohtajan vastuuta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa – Katso tästä, mistä poliisipäälliköitä syytetään

Poliisijohtajat olivat suuren poliisirikosjutun esitutkinnassa tietämättömiä – Poliisiylijohtaja: Olin kuvitellut, että säätelyä on noudatettu