Varsinais-Suomen hoitoja on hajautettu eri sairaaloihin, mutta potilaiden kuljetusmäärät ovat laskeneet

Maakunnan sairaaloiden päiväkirurgiassa tehdään toimenpiteitä enemmän kuin aikaisemmin.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Maskulainen Pekka Koskinen käy säännöllisesti hoidossa Vakka-Suomen sairaalassa.
Maskulainen Pekka Koskinen käy säännöllisesti hoidossa Vakka-Suomen sairaalassa.Yle / Lassi Lähteenmäki

Pekka Koskinen on saanut dialyysihoitoa Vakka-Suomen sairaalassa jo yhdeksän vuoden ajan kolme kertaa viikossa.

Maskulaisella olisi lyhyempi matka Turkuun, mutta Uudessakaupungissa on vähemmän ruuhkaa. Koskinen on tyytyväinen hoitoonsa Uudessakaupungissa, eikä jokaviikkoinen kyyditys tunnu häntä liiemmin haittaavan.

– Kuopat tiessä ovat tulleet jo tutuiksi, hän veistelee.

Moni turkulainen on pohtinut syitä sille, miksi tekonivelen operointipaikaksi ehdotetaan Salon sairaalaa eikä Tyksin kantasairaalaa. Tuoreessa muistissa ovat vielä synnytysten keskittäminen Turkuun tai yöpäivystyksen loppuminen Loimaalla ja Uudessakaupungissa. Onko järjestelyssä mitään järkeä ja mitähän potilasralli maksaa?

Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen rauhoittelee maakunnan väkeä. Hänen mukaansa kaikki ei ole ihan sitä, miltä se näyttää.

Virolaisen mukaan ruuhkia tasataan ohjaamalla asiakkaita toiseen sairaalaan. Usein esimerkiksi operaation saa nopeammin Salossa, kuin Turussa. Iso kuva on kuitenkin se, että loimaalaisia hoidetaan Loimaalla, salolaisia Salossa, uusikaupunkilaisia Uudessakaupungissa ja turkulaisia Turussa.

Vakka-Suomen sairaalan koordinoivan ylihoitajan Riikka Maijalan mukaan osa potilaista kokee siirron Uuteenkaupunkiin aluksi vaivalloisena.

– Mutta yleensä kun he ovat tulleet tänne ja nähneet, että meillä ei ole esimerkiksi pysäköintiogelmaa, niin ongelmat ovat häipyneet. Tuottamiimme palveluihin ollaan tyytyväisiä, Maijala jatkaa.

Tilasto kertoo kuljetusten vähentyneen

Kela-korvattavien matkojen tilasto vuodesta 2010 vuoteen 2018 kertoo selvästi, että kuljetusten määrä on ollut laskussa. Kun vuonna 2010 kirjattiin Kela-korvattavia matkoja noin 470 000, viime vuonna määrä oli enää 377 000.

– Se, että yöaikaan ei ole alueilla yöpäivystystä, lisää ambulanssikuljetuksia, mutta päiväaikainen taksilla ja omalla autolla liikkuminen on vähentynyt merkittävästi, Petri Virolainen sanoo.

Virolaisen mukaan alueen sairaaloihin on lisätty usein tarvittavia hoitoja, kuten syöpähoitoja. Se vähentää pitkiä kuljetusmatkoja Turkuun. Harvemmin tarvittavia hoitoja, kuten esimerkiksi niveloperaatioita, voidaan hakea tarvittaessa kauempaa.

Alueen sairaaloiden tasoa pidetään yllä muun muassa siten, että Tyksin kantasairaalan erikoislääkärit liikkuvat alueilla operoimassa. Tämän ansiosta moni alueen asukas saa vaivansa kuntoon päiväkirurgiana lähellä kotoa ilman tarvetta matkustaa Turkuun.