Uudenkaupungin tulipalot saivat palotarkastajat jalkautumaan puutaloalueelle

Johtava palotarkastaja antoi huomautuksia lähinnä palovaroittimista ja talojen numeroinneista.

palotarkastus
Tulipalo Ylisenkadulla Uudessakaupungissa 5.2.2019.
Dani Branthin / Yle

Pelastuslaitos ei ole havainnut merkittäviä puutteita Uudenkaupungin puutaloalueen ylimääräisessä palotarkastuksessa.

Viranomaiset päättivät käydä kiinteistöt läpi, sillä alueella on ollut viime vuosina useampia tulipaloja. Viimeksi helmikuussa kaksi ihmistä kuoli puutalopalossa keskustassa. Yliselläkadulla sattuneen palon jälkeen moni kaupunkilainen ihmetteli, miksi samalla alueella on lyhyen ajan sisällä palanut niin usein.

Johtavan palotarkastajan Kari Kummunsalon mukaan kolmen vuoden aikana on sattunut viisi isompaa tulipaloa.

– Jokainen on kuitenkin ollut yksittäisiä tapauksia eli ne eivät ole yhteydessä toisiinsa.

Kummunsalon mukaan pelastuslaitos kuitenkin päätti tehdä ylimääräisen tarkastuksen ja käydä herättelemässä sekä katsomassa tilannetta.

Tarkastuksissa käytiin läpi rakennukset vähintään ulkoisesti. Moni talon omistaja oli kotona, jolloin palotarkastaja pääsi piipahtamaan sisälle asti.

Toimiva palovaroitin tärkeä

Yhteensä yhdeksän pelastulaitoksen henkilöä kiersi läpi rakennuksia aamuyhdeksästä alkaen. Kari Kummunsalolle kiertelystä jäi positiivinen mielikuva. Huomautuksia hän antoi lähinnä palovaroittimista ja talojen numeroinneista.

– Tärkeintä on, että asunnosta löytyy toimiva palovaroitin, se on oikein asennettu, eikä liian vanha.

Tiistaisen kierroksen aikana vastaan tuli paljon taloja, joissa tulisijaa oli käytetty viimeksi aamulla. Kummunsalo muistutti säännöllisestä nuohouksesta vuosittain. Nuohooja viimeistään kertoo missä kunnossa takka on.

Kummunsalon mukaan Uudenkaupungin puutaloalue on haasteellinen. Talot ovat lähekkäin ja tilaa pelastuslaitoksen autoille on vähän. Palotarkastaja toivoo, että ihmiset pysäköisivät autojaan vain niille tarkoitettuihin paikkoihin, etteivät ajoneuvot estä pääsyä talojen sisäpihoille.

Kummunsalo kiinnitti myös huomiota talojen ja asuntojen numerointeihin. Paikoin ne voisivat olla selkeämmin esillä.

– Tässäkin kulku talon sisäpihalle tapahtuu eri kadulta kuin mikä rakennuksen osoite on. Pitää olla tarkkana osoitteesta, jos tarvitsee esimerkiksi ambulanssin, taloyhtiön sisäpihalla seisova Kummunsalo toteaa.