Datakeskushanke etenee Kotkassa – kaupunki hakee rakennuslupaa Mussalon sataman vierestä

Kaupungin lisäksi hankkeessa on mukana muun muassa teknologiajätti Siemens, joka etsii alueelle yrityksiä. Yhtiön mukaan tavoitteena on löytää datakeskusoperaattori vuoden loppuun mennessä.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Kotkan Mussalossa vuosia vireillä ollut datakeskushanke etenee. Kotkan kaupunki kertoo hakevansa rakennuslupaa omistamalleen teollisuustontille Mussalon sataman kupeessa.

Rakennuslupa mahdollistaisi tontin valmistelun ja runsaan 30 000 kerrosneliömetrin laajuisen rakennuksen rakentamisen. Aluetta on markkinoitu muutaman vuoden ajan. Kaupungin Jänskäntien varresta varaaman tontin koko on noin 20 hehtaaria.

Hanketta on vienyt eteenpäin yhteenliittymä, jossa ovat kaupungin lisäksi mukana Kotkan Energia, kehittämisyhtiö Cursor ja teknologiajätti Siemens.

Mussaloa on pidetty hyvänä paikkana datakeskukselle muun muassa sähkönsaannin kannalta. Kotkan Energia voisi puolestaan hyödyntää kaukolämpönä keskuksen tuottamaa hukkalämpöä.

Yksi iso tai muutama pienempi yritys

Siemensin vastuulla on etsiä alueelle yrityksiä, jotka olisivat kiinnostuneita datakeskustoiminnasta.

Myyntipäällikkö Harri Eela kehittämisyhtiö Cursorista sanoo, että iso tontti mahdollistaa usemmman rakennuksen rakentamisen.

– Tilaa on kolmelle tai jopa neljälle vastaavan kokoiselle rakennukselle. Yhden ison toimijan saaminen olisi onnenkantamoinen, mutta markkinointi lähtee siitä, että siellä voisi olla useita yrityksiä. Mahdollisuuksia riittää, joten tilanne on houkutteleva, sanoo Eela.

Divisioonajohtaja Jussi Mäntynen Siemensiltä kertoo, että Mussalon datakeskusta on viime vuosina edistetty muun muassa alan messuilla. Keskusteluja on käyty useiden potentiaalisten yritysten kanssa, mutta sopimuksia ei ole vielä syntynyt.

Mäntysen mukaan alueelle haetaan ensisijaisesti yhtä suurta yritystä. Tavoitteena on löytää operaattori tämän vuoden loppuun mennessä.

– Uskomme, että rakennusluvan hakeminen vauhdittaa operaattorin löytymistä. Tällaisissa hankkeissa aikataulut ovat tärkeitä ja keskeinen kysymys on usein se, miten kauan byrokratiassa ja lupien saamisessa kestää. Nyt voimme näyttää, että voimme tarvittaessa saada asioita tehtyä nopeasti, sanoo Mäntynen.