1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä: Ilmavoimien koneet Venezuelassa ovat "sotilaallis-teknistä yhteistyötä"

Venäjä ja Venezuela aikovat allekirjoittaa noin 20 eri alojen yhteistyösopimusta.

Venezuela
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ilmoitti keskiviikkona, että Venezuela tekee Venäjän kanssa parikymmentä yhteistyösopimusta.  Maduro ja Venezuelan armeijan henkilöstöä Caracasissa helmikuussa.
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ilmoitti keskiviikkona, että Venezuela tekee Venäjän kanssa parikymmentä yhteistyösopimusta. Maduro ja Venezuelan armeijan henkilöstöä Caracasissa helmikuussa.MIRAFLORES PRESS OFFICE HANDOUT / EPA

Viikonloppuna Venezuelaan saapuneiden venäläisjoukkojen uskotaan käsittävän erikoisjoukkoja, joihin kuuluu muun muassa kyberturvallisuuden henkilöstöä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin hallinnon lähde kertoo, että Yhdysvallat edelleen arvioi tilannetta venäläisjoukkoihin liittyen. Yhdysvaltain hallituksen mukaan kyse on häikäilemättömästä toiminnasta.

Kaksi Venäjän ilmavoimien konetta laskeutui Caracasin lähettyville lauantaina tuoden mukanaan lähes 100 venäläistä sotilasta, paikalliset tiedotusvälineet kertoivat. Venezuelan hallitus on vahvistanut kahden venäläiskoneen laskeutumisen, mutta ei ole antanut asiasta enempää tietoa.

Reuters arvioi, että kyberturvallisuuden osaajien mukanaololla tarjotaan apua Venezuelan presidentti Nicolas Madurolle ja hänen kannattajilleen valvonta-asioissa sekä suojellaan hallituksen tietoverkkoja.

Reutersin lähteen mukaan näiden asiantuntijoiden tarkoitus on suojella Maduroa vallanvaihdolta ja myös turvata venäläisten jalansijaa latinalaisessa Amerikassa. Venäjällä on paljon sijoituksia Venezuelassa.

Venäjän ulkoministeriöstä kerrottiin Reutersin mukaan tiistaina, että joukkojen läsnäolo Venezuelassa johtuu sotilaallis-teknisestä yhteistyöstä maiden välillä.

Yhdysvallat ja monet länsimaat – mukaan lukien Suomi – ovat tunnustaneet opposition Juan Guaidon maan presidentiksi ja vaatineet Maduron luopumista vallasta. Sen sijaan esimerkiksi Venäjä, Kiina ja Kuuba tukevat Maduroa.

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit Mike Pompeo ja Sergei Lavrov keskustelivat puhelimitse tiistaina. Pompeo sanoi, että Yhdysvallat ei aio katsella joutilaana sivusta, kun Venäjä tukee Maduroa. Lavrov sen sijaan syytti Yhdysvaltojen juonivan vallankaappausta Venezuelassa.

Tass: Venäjä ja Venezuela sopivat useita yhteistyösopimuksia

Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjä ja Venezuela aikovat allekirjoittaa noin 20 eri alojen yhteistyösopimusta. Tassin mukaan presidentti Maduro kertoi sopimusaikeista venäläisen televisiokanavan haastattelussa keskiviikkona.

– Korkean tason hallitustenvälinen yhteistyö saa alkunsa huhtikuussa Venäjän ja Venezuelan välillä. Allekirjoitamme yli 20 dokumenttia yhteistyöstä talouden, kaupan, kulttuurin energian ja koulutuksen saralla, Maduro sanoi.

Maduro kertoi Venezuelan saaneen 300 tonnin lastin humanitaarista apua Venäjältä.

Lue myös:

Sähköt poikki jälleen lähes koko Venezuelasta

Venezuelan oppositio yrittää houkutella sotilaita vaihtamaan leiriä

Tuhat turvallisuusjoukkojen jäsentä paennut Venezuelasta Kolumbiaan

Lue seuraavaksi