Brittitutkimus: Pölyttävien hyönteisten määrä huvennut rajusti 33 vuodessa

Pieni pölyttäjähyönteisten joukko hyötyy maanviljelijöiden tukitoimista.

hyönteiset
Kukkakärpänen
KukkakärpänenAOP

Britannian maanviljelykselle tärkeimpien pölyttäjähyönteisten, mehiläisten ja kukkakärpästen, määrät ovat vähentyneet selvästi, kertoo uusi tutkimus.

Tutkijat seurasivat kaikkiaan 353 mehiläis- ja kukkakärpäslajin elinpaikan muutoksia vuodesta 1980 vuoteen 2013.

Tutkimuksesta ilmeni, että hyönteisten vuoden 1980 elinpaikoista neljännes oli menetetty.

Lajeista kolmasosa eli nyt pienemmillä asuinpaikoilla. Hyönteislajeja oli neliökilometrillä keskimäärin 11 vähemmän kuin vuonna 1980.

Vain yksi laji kymmenestä oli laajentanut elinpiiriään.

Tutkimuksen mukaan pieni, 22 lajia käsittävä mehiläislajien ryhmä on laajentanut elinpiiriään. Nämä lajit ovat tärkeitä viljelykasvien pölyttäjiä. Lajit ovat ilmeisesti hyötyneet Britannian maanviljelijöiden tavasta istuttaa peltojensa ympärille luonnonkasveja.

Kukkakärpänen.
Kukkakärpänen.AOP

Monien muiden mehiläislajien kohdalla havaittiin nopeaa taantumista etenkin vuoden 2007 jälkeen. Tuolloin Britanniassa otettiin käyttöön neonikotinoidi-hyönteismyrkyt. EU on nyt kieltänyt neonikotinoidien käytön muualla kuin pysyvissä kasvihuoneissa.

Tutkijat arvioivat, että myrkkyjen ohella suurin syy hyönteisten katoamiseen on pesäpaikoiksi sopivien seutujen tuhoutuminen.

Samalla Britannian pohjoisosassa, missä maatalouden vaikutus on vähäisempää, eräiden yleisten mehiläislajien elinalueet ovat supistuneet jopa yli 50 prosentilla. Tutkijat uskovat tämän olevan seurausta ilmaston lämpenemisestä, joka myös edistää eräiden eteläisten lajien leviämistä pohjoiseen.

Valtaosa niin maataloudessa käytettävistä hyötykasveista, kuin luonnonkasveistakin on riippuvaisia pölyttävistä hyönteisistä.

Kukkakärpänen
KukkakärpänenAOP

Tutkimus on julkaistu Nature Communications -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Uutista täsmennetty 28.3. klo 11.44. Termi "viljakasvi" on muutettu "viljelyskasviksi".