EU kaavailee autoihin nopeudenrajoittimia vuodesta 2022 alkaen

Toiveena on välttää 25 000 liikennekuolemaa vuoteen 2037 mennessä.

Tieliikennekuolemat
Liikennettä Saksan moottoritiellä lähellä Münchenia.
Liikennettä Saksan moottoritiellä tammikuun lopulla 2019.Lukas Barth-Tuttas / EPA

Euroopan unionissa aiotaan vaatia kaikkiin EU:ssa myytäviin autoihin nopeutta rajoittavat järjestelmät vuodesta 2022 alkaen.

EU-komissio on hyväksynyt alustavasti vuonna 2022 voimaan tulevat säännökset, joiden on tarkoitus vähentää merkittävästi liikenneonnettomuuksia unionin teillä.

EU-parlamentin pitää vielä hyväksyä säännökset. Sen odotetaan tapahtuvan syyskuussa.

Säännöksien avulla on tarkoitus välttää 140 000 vakavaa loukkaantumista vuoteen 2038 mennessä. Tavoitteena on, että liikennekuolemat saataisiin kokonaan nollaan vuoteen 2050 mennessä.

– Joka vuosi 25 000 ihmistä menettää henkensä teillämme. Suurin osa näistä onnettomuuksista johtuu inhimillisestä virheestä, EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Elżbieta Bieńkowska sanoi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Pakolliseksi tulevilla uusilla kehittyneillä turvallisuusominaisuuksilla voimme saavuttaa samankaltaisen vaikutuksen kuin turvavöiden käyttöönotolla aikanaan.

Rajoitin hyödyntäisi GPS:ää

Ajatuksena on, että ajoneuvoon asennettava nopeudenrajoitinjärjestelmä hyödyntäisi liikennemerkkejä lukevaa kameratekniikkaa ja GPS-paikanninjärjestelmään kytkettyä nopeusrajoitustietokantaa.

Järjestelmä voisi varoittaa nopeusrajoituksen ylittämisestä ja rajoittaa moottorin voimaa, jotta kuljettaja ei ylittäisi nopeusrajoituksia.

Tarvittaessa kuljettaja voisi ohittaa rajoitinjärjestelmän esimerkiksi painamalla voimakkaasti kaasua, koska voi syntyä tilanteita, jossa on turvallisempaa kiihdyttää nopeutta.

Nopeudenrajoittimien lisäksi alustavasti hyväksytyt uudet säännökset vaativat ajoneuvoihin muun muassa kehittynyttä automaattista hätäjarrutusjärjestelmää ja ajotietojen tallennusjärjestelmää, joka olisi eräänlainen autojen "musta laatikko".

Lisäksi ajoneuvoihin halutaan tekninen järjestelmä, joka havaitsisi kuljettajan uneliaisuuden tai tarkkaavaisuuden herpaantumisen.

Tarkoitus on myös parantaa näkyvyyttä bussien ja pakettiautojen ohjaamoista, jotta kuljettajat havaitsevat paremmin jalankulkijat ja pyöräilijät auton lähellä.

Aiheesta muualla:

The Guardian: All new UK cars to have speed limiters by 2022 under EU plans (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

BBC: Road safety: UK set to adopt vehicle speed limiters (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Iltalehti: Kaikkiin autoihin tulossa nopeuden rajoittimet vuodesta 2022 (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Uusi Suomi: EU:n suunnitelma: Kaikkiin autoihin pakollinen nopeusrajoitin (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Keskisuomalainen: EU haluaa nopeusrajoittimet kaikkiin uusiin henkilöautoihin (siirryt toiseen palveluun) 22.2.2019