Kittilän kunta valitsi Levin hissiyhtiön hallitukseen hyllytettyjä kuntapäättäjiä

Kittilän kunnanhallitus valitsi kunnan edustajaksi Levi Ski Resort -yhtiön hallitukseen neljä henkilöä, jotka eivät saa toimia kunnan luottamustehtävissä toistaiseksi.

kuntapolitiikka
Levin gondolihissi
Levin gondolihissi vuonna 2016.Levin Matkailu Oy

KittiläKittilän kunta on valinnut ehdokkaansa Oy Levi Ski Resort Ltd -yhtiön eli Levin hissiyhtiön hallitukseen. Kunnanhallitus päätti asiasta tiistaina äänestysten jälkeen. Yhtiökokouksessa Kittilän kuntaa edustaa Aaro Granroth (vas.). Kokous järjestetään tämän viikon torstaina.

Granrothin tehtävänä on ehdottaa yhtiökokouksessa Kittilän kunnan edustajiksi hissiyhtiön hallitukseen kunnanhallituksen puheenjohtajaa Pekka Rajalaa (kesk.), Antti Aarrevaaraa (kok.) ja kunnanvaltuutettu Marita Toivasta (vas.) sekä vaalien jälkeen luottamustehtävistä hyllytettyjä valtuutettuja Merja Korvaa (kesk.) ja Tarmo Salosta (ps./sit.).

Korva ja Salonen kuuluvat siihen joukkoon luottamushenkilöitä, jotka Valtiovarainministeriö hyllytti kunnan kaikista luottamustehtävistä eräiden luottamushenkilöiden virkarikossyytteiden käsittelyn ajaksi. Toistaiseksi he eivät saa toimia Kittilän kunnan luottamustehtävissä.

Valtiovarainministeriön hyllyttämiä luottamushenkilöitä ovat myös kunnanhallituksen ehdokkaat hissiyhtiön hallituksen varajäseniksi, Mika Kuusela (kesk.) ja Paula Nevalainen (vas.).

Lain mukaan kunta voi valita edustajikseen yhtiöiden hallituksissa myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät voi toimia kunnan luottamushenkilöinä. Laki koskee vain kunnallista päätöksentekoa, ja kuntien omistamissa yhtiöissä muodollisen päätöksen tekee yhtiökokous.

Viime vuonna jäsenet valittiin omavaltaisesti

Vuonna 2018 Kittilän kunta sai kutsun yhtiökokoukseen, mutta sitä ei koskaan käsitelty kunnanhallituksessa. Yhtiökokouksessa Kittilän edustajana toiminut Marita Toivanen esitti yhtiön hallitukseen Kittilän kunnan edustajiksi itseään sekä neljää muuta henkilöä.

Kokouksen jälkeen Oikeudenmukainen Kittilä -valtuustoryhmä esitti kunnanhallitukselle vaatimuksen, että hissiyhtiön tulee järjestää ylimääräinen yhtiökokous, jossa valitaan uusi hallitus Kittilän kunnanhallituksen virallisen päätöksen perusteella.

Hissiyhtiön ylimääräisessä kokouksessa hallitukseen kuitenkin valittiin kunnan edustajiksi samat henkilöt, kuin keitä Toivanen oli ehdottanut varsinaisessa kokouksessa, mukaan lukien Toivanen itse.

Kuntalaki ja Kittilän hallintosääntö edellyttävät, että kunnanhallitus nimeää kunnan ehdokkaat omistamiensa yhtiöiden hallituksiin ja antaa omistajaohjausta niiden yhtiökokouksiin.

Lue lisää

Kittilän kunnanhallitus: Levin rinneyhtiön hallituksen pidettävä ylimääräinen yhtiökokous

Kittilän vs. kunnanjohtaja vaatii Levin hissiyhtiöön uutta hallitusta