1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuuliwatin Simon tuulivoimalahanke pärjäsi tukikilpailutuksessa – 100 miljoonan tuulipuiston rakentaminen voi alkaa vielä tänä vuonna

Investointipäätöstä tuulipuiston rakentamisesta valmistellaan parhaillaan, mutta Tuuliwatin tavoitteena on päästä töihin vielä tänä vuonna.

uusiutuvat energialähteet
Tuulivoimalat
Risto Koskinen / Yle

Tuuliwatti Oy:n Simoon suunnitteleman tuulipuistohankkeen rakentaminen voi alkaa vielä tämän vuoden aikana. Hanke on ainoa lappilainen tuulivoimahanke, joka hyväksyttiin energiaviraston uusiutuvan energian tukikilpailutuksessa.

Enintään 27 tuulimyllyn voimala on suunniteltu nykyisten Leipiön tuulivoimaloiden pohjoispuolelle Sarvisuon alueelle. Tuuliwatti valmistelee parhaillaan lopullista investointipäätöstä reilun sadan miljoonan euron rakennushankkeesta.

– Tukikilpailussa hyväksytyksi tuleminen on merkittävä askel tuulipuiston rakentamiseen. Jos kaikki menee suunnitellusti, tuulipuiston rakentaminen voi alkaa jo tänä vuonna, kertoo Tuuliwatti Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen.

Uudessa tukikilpailutuksessa uusiutuvan enegian tuottajat saivat tarjota kilpailuun tietyssä vaiheessa olevia energiahankkeita niinsanotussa preemio-mallissa. Se tarkoittaa sitä, että kilpailutuksessa pärjäsivät ne jotka pystyvät tuottamaan energiaa mahdollisimman pienellä tuella.

Preemiojärjestelmä takaa energiantuottajalle enintään hakemuksen mukaisen tuen. Jos sähkön markkinahinta nousee, tuen määrä laskee. Määritellyn maksimihinnan jälkeen tukea ei makseta ollenkaan.

Kilpailutukseen osallistui vain tuulivoimahankkeita, vaikka se oli nimellisesti teknologianeutraali. Tarjotuista 26 hankkeesta Energiavirasto hyväksyi seitsemän (siirryt toiseen palveluun), joiden keskimääräinen tuen määrä on noin 2,5 euroa megawattitunnilta.

Lue seuraavaksi