Kuntaliitto joutui selittämään sote-kantaansa: ”Emme halua esittää, että näin sote tulisi hoitaa”

Kuntaliitosta täsmennetään, että järjestön sote-kantaa rukataan seuraavalla vaalikaudella.

sote-uudistus
Kuntaliiton talo, kuntatalo.
Kuntaliiton Kuntatalo Helsingin Kalliossa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuntien etujärjestö Kuntaliitto on joutunut tarkentamaan lausuntojaan sote-uudistuksesta.

Kokoomuksessa riemastuttiin viime viikolla, kun Kuntaliitto julkisti oman linjauksensa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen (siirryt toiseen palveluun).

Linjauksessa todettiin, että ”sama (sote-)malli ei sovi koko maahan” ja että ”eteneminen on nyt mahdollista kunta- ja kuntayhtymäpohjaisesti kehittäen lainsäädäntöä edelleen”.

Kokoomus oli ollut samoilla linjoilla vain hetkeä aiemmin. Puheenjohtaja Petteri Orpo hehkutti linjausta tuoreeltaan Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Tänä maanantaina Kuntaliitosta kuitenkin jo toppuuteltiin. Liiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) kertoi Kuntalehdelle, ettei kyseessä ole kannanotto minkään mallin puolesta (siirryt toiseen palveluun).

Samoilla linjoilla oli varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.)

– Tässä ei ole otettu kantaa minkään puolueen mallin suuntaan. Tämä tulee selvästi ilmi, kun linjaukset lukee kokonaisuutena, hän sanoi.

Uutiset hämmensivät Petteri Orpoa tiistai-iltana Ylen puheenjohtajatentissä.

– Tämä on minulle uusi tieto. Ehkä siellä on tullut poliittisia paineita pohtia tätä asiaa, hän sanoi.

”Emme ottaneet kantaa siihen, että tällä mentäisiin tulevaisuudessa”

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio (sd.) täsmentää Ylelle, että Kuntaliiton julkaisemat linjaukset eivät ole sama asia kuin Kuntaliiton sote-kanta.

Tainio valmisteli esityksen Kuntaliiton hallitukselle.

– Olisi väärä tulkinta ajatella, että tämä on yleinen sote-kanta. Emme halua esittää mallia, että näin sote tulisi hoitaa, Tainio sanoo.

Mitä linjaukset sitten ovat?

Tainion mukaan Kuntaliiton hallitus keskusteli viikko sitten siitä, mitä kunnissa voidaan tehdä juuri nyt, kun soten kohtalo on auki.

– Iso kuva on se, että kun vaalien jälkeen on uusi hallitus, joka sopii sote-uudistuksesta jotakin, niin Kuntaliitto ottaa sitten virallisesti kantaa. Mutta ennen kuin se tapahtuu, kuluu aikaa. Siksi pitää katsoa, miten voidaan hyödyntää nyt tehty työ, Tainio kertoo.

– Nyt voidaan esimerkiksi muodostaa näitä vapaaehtoisia kuntayhtymiä, ja se oli linjaus tämän hetken tilanteesta. Emme ottaneet kantaa siihen, että tällä mentäisiin tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Kokoomus esittää sote-uudistuksen jatkamista kuntapohjalta: "On tärkeää torjua maakuntavero"

Keskustan uusi sote-malli nojaa edelleen maakuntiin

SDP esitteli sote-mallinsa: ei 18 maakuntaa vaan "sote-kuntaa"