Yrittäjän monivuotinen unelma täyttyi – Saimaan rannan entinen pappila remontoitiin ravintolaksi

Lappeenrannan satamassa sijaitseva talo on pistetty hienoon kuntoon.

ravintolat
Ravintola Nautilus
Ravintola Nautilus Lappeenrannan satamassa.Mikko Savolainen / Yle

Laivan messinkinen komentotorvi on kiinnitetty pitkän baaritiskin viereen seinään.

– Onko ruoka valmista, Svetlana Kela huutaa torveen ja nauraa päälle.

Komento ei mene alakerran keittiöön, konehuoneeesta puhumattakaan. Torvi on laivarekvisiittaa, jota on joka puolella Lappeenrannan sataman uudessa ravintola Nautiluksessa. Ravintolan sisustus ja koko ravintola on suunniteltu laivan mukaan. Esimerkkinä on ollut norjalainen naparetkialus Fram, jonka piirustukset roikkuvat seinällä heti pääovesta sisään astuttaessa.

Ravintola Nautiluksen pöytiä
Yksi alakerran ravintolasaleista muistuttaa laivan ruumaa.Mikko Savolainen / Yle

Laivatunnelma jatkuu kaikkialla tilavassa kaksikerroksisessa ravintolassa. Yhdessä salissa ollaan selvästi ruumassa laivan kaarevien kylkilankkujen vieressä, yläkerrassa on jalopuulla ja merkartoilla sisustettu kapteenin hytti, puolikaaren muotoiselta etukannelta avautuvat hienot näkymät Lappeenrannan satamalahdelle ja Saimaalle.

Ravintola Nautiluksen toisen kerroksen ruokailutilat
Yläkerran etukannelta avautuvat Saimaa-näkymät.Mikko Savolainen / Yle

Unelman täyttymys

Nautilus on hienolla paikalla Lappeenrannan satamalahden suulla. Perusteellisen muodonmuutoksen kokenut rakennus oli jo alun perin vaikuttavan näköinen. Se suunniteltiin 1930-luvulla pappilaksi.

Ainonkatu 35, vanha pappilarakennus
Nykyinen Nautilus-ravintola 1950-luvun alussa.Lappeenrannan museot

Sen jälkeen rakennus on ollut asuin- ja konttorikäytössä. Kahden ja puolen vuoden remontin jälkeen talo on uudistettu kellarista kattoon.

Svetlana Kelalle talon muodonmuutos on pitkäaikaisen unelman täyttymys.

– Ajattelin jo ensimmäisellä kerralla, kun kävin Lappeenrannassa, että voi vitsi kuinka ihana talo. Siitä pitäisi tehdä jotain kaunista. Nyt siitä on tullut kaunis, Kela sanoo.

Svetlana Kela
Pietarista kotoisin oleva Svetlana Kela on asunut Lappeenrannassa 25 vuotta.Mikko Savolainen / Yle

Hän näkee ravintolan tyylissä eri kulttuurien sopivaa sekoittumista.

– Tämä on venäläisen ja suomalaisen kulttuurin sekoituksen tulos. Ei pelkkää valkoista seinää, jossa on tauluja, Kela kuvailee sisustusta.

Kolme sijoittajaa

Nautilus-ravintolan taustalla on kolmen hengen sijoittajaryhmä Svetlana Kela, Arseni Trofimov ja Galina Trofimova. Kolmikko omistaa Garsi Oy:n, joka pyörittää ravintolaa.

Aikoinaan Pietarissa sotilasoptiikkaan erikoistuneen suuren Optika-tehtaan johtajana toiminut Svetlana Kela on asunut Lappeenrannassa jo 25 vuotta.

Talon kunnostus ravintolaksi on selvästi maksanut paljon. Investoinnin suuruutta Kela ei kuitenkaan halua kertoa.

Kesä näyttää suunnan

Uusi ravintola on aloittanut toimintansa kevättalvella ilman suurempaa mainoskampanjaa. Käytössä on ollut vasta alakerta. Todellinen tulikoe sillä on edessä kesällä, kun Lappeenrannan satama täyttyy ihmisistä.

Ravintolalla on hieno sijainti ja mielenkiintoinen sisustus. Myös terassille ja suurille parvekkeille mahtuu paljon ihmisiä. Kaikkiaan asiakaspaikkoja on 190, joista 130 on sisällä.

Ravintolan ruokalistalla on paljon kalaa, jonka toivotaan tuovan asiakkaita myös itärajan takaa.

– Venäläiset kysyvät aina, että mistä ravintolasta Suomessa saa hyvää kalaa, Svetlana Kela sanoo.

Keittiöpäällikkö Jukka-Pekka Hotin mukaan ravintola ei ole kuitenkaan puhdas kalaravintola.

– Tarkoituksena on tehdä klassissta eurooppalaista ruokaa, italialaista, ranskalaista, Hotti sanoo.