Mitä tehdään, jos Mikkelin torilla tapahtuu myrkkykaasuvuoto? Sadat harjoittelevat tilannetta toukokuussa

Tori suljetaan muulta toiminnalta 22. toukokuuta, mutta yleisö voi seurata harjoitusta alueen laidoilta.

Mikkeli
Paloauto Etelä-Savon pelastuslaitoksen pihassa.
Esa Huuhko / Yle

Eri viranomaiset harjoittelevat toukokuun lopulla Mikkelin torilla myrkkykaasuonnettomuuden varalle. Disperse-moniviranomaisharjoitukseen osallistuu yli 300 ihmistä pelastuslaitokselta, ensihoidosta, puolustusvoimista, poliisista ja Punaiselta Ristiltä.

Torialue suljetaan muulta toiminnalta 22. toukokuuta. Yleisö voi kuitenkin seurata harjoitusta alueen laidoilta ja suurilta näytöiltä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri kertoo yliopistoyhteistyön olevan harjoituksessa poikkeuksellista.

– Keräämme erilaista dataa, jonka avulla etsitään hyviä käytäntöjä tutkimuksen avulla, Silmäri sanoo.

Kehittelyssä on muun muassa kenttäolosuhteisiin sopivia lääkintä- ja johtamismenetelmiä.

Tutkimusta koordinoi Loughboroughin yliopisto Leicesteristä Englannista. Muita mukana olevia yliopistotahoja ovat Jyväskylän yliopisto ja Helsingin yliopiston Verifin-yksikkö. Verifin kehittää tutkimusmenetelmiä kemiallisille taisteluaineille.

Pelastajien lisäksi harjoituksessa on noin 150 harjoituspotilasta. Potilaat ovat muun muassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Etelä-Savon ammattiopisto Esedun hoitoalan opiskelijoita.

Pelastuspäällikkö Silmärin mukaan Mikkelin torilla ei ole ennen järjestetty vastaavaa harjoitusta.

Samaan aikaan torin harjoituksen kanssa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote järjestää oman harjoituksensa keskussairaalassa. Sairaalassa harjoitellaan uusien tilojen ja välineiden käyttöä myrkkykaasuvuototilanteessa.

Toriharjoituksen lisäksi tilanteita harjoitellaan ilman ulkopuolista yleisöä 20.–21. toukokuuta Mikkelin kasarmin kampuksella.