Idai-syklonin koettelemassa Mosambikissa on vahvistettu ensimmäiset koleratapaukset

Laajan epidemian uhka on suuri, kun sadat tuhannet ihmiset elävät vaikeissa oloissa väliaikaissuojissa tuhoisan syklonin jäljiltä.

Beiran satamakaupungissa Escola Secundaria Samora -koulun tiloihin oli hätämajoitettu yli 1300 ihmistä sykloni Idain jäljiltä. Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti / IFRC / EPA

Idai-syklonin koettelemassa Mosambikissa on havaittu ensimmäiset koleratapaukset.

Mosambikin terveysviranomaisen mukaan viisi tartuntaa havaittiin pahoja myrskytuhoja kärsineessä Beiran satamakaupungissa ja sen ympäristössä.

Kolera on vakava huolenaihe, kun sadat tuhannet ihmiset elävät ahtaissa ja epähygieenisissä oloissa leireillä, kouluissa ja kirkoissa.

Kolera leviää saastuneen juomaveden ja ruoan välityksellä. Kolera voi aiheuttaa niin rajun nestehukan, että tautiin voi kuolla muutamassa tunnissa, jos potilas ei pääse ajoissa hoitoon.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että myrskytuhoalueita uhkaa toinen katastrofi, jos veden kautta leviävät taudit kuten kolera pääsevät leviämään alueella. Pelkona on myös malarian ja pilkkukuumeen leviäminen.

Sykloni Idai iski Mosambikiin maaliskuun 14. päivänä tuoden mukanaan rankkasateita ja voimakkaita myrskytuulia. Myrsky toi tulvia laajoille alueille maan keskiosissa. Mosambikissa myrsky aiheutti ainakin 468 kuolonuhria.

Se koetteli myös itäistä Zimbabwea ja Malawia. Kaikkiaan yli 700 ihmistä on kuollut ja satoja on kateissa.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Mark Lowcock on esittänyt vetoomuksen, että Mosambikiin tarvitaan 250 miljoonan euron avustussumma seuraavien kolmen kuukauden ajaksi.

Aiheesta aiemmin: