1. yle.fi
  2. Uutiset

Idai-syklonin koettelemassa Mosambikissa on vahvistettu ensimmäiset koleratapaukset

Laajan epidemian uhka on suuri, kun sadat tuhannet ihmiset elävät vaikeissa oloissa väliaikaissuojissa tuhoisan syklonin jäljiltä.

Mosambik
Kuva koulun jumppasalista, josta on tehty hätämajoitussuoja.
Beiran satamakaupungissa Escola Secundaria Samora -koulun tiloihin oli hätämajoitettu yli 1300 ihmistä sykloni Idain jäljiltä.Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti / IFRC / EPA

Idai-syklonin koettelemassa Mosambikissa on havaittu ensimmäiset koleratapaukset.

Mosambikin terveysviranomaisen mukaan viisi tartuntaa havaittiin pahoja myrskytuhoja kärsineessä Beiran satamakaupungissa ja sen ympäristössä.

Kolera on vakava huolenaihe, kun sadat tuhannet ihmiset elävät ahtaissa ja epähygieenisissä oloissa leireillä, kouluissa ja kirkoissa.

Kolera leviää saastuneen juomaveden ja ruoan välityksellä. Kolera voi aiheuttaa niin rajun nestehukan, että tautiin voi kuolla muutamassa tunnissa, jos potilas ei pääse ajoissa hoitoon.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että myrskytuhoalueita uhkaa toinen katastrofi, jos veden kautta leviävät taudit kuten kolera pääsevät leviämään alueella. Pelkona on myös malarian ja pilkkukuumeen leviäminen.

Sykloni Idai iski Mosambikiin maaliskuun 14. päivänä tuoden mukanaan rankkasateita ja voimakkaita myrskytuulia. Myrsky toi tulvia laajoille alueille maan keskiosissa. Mosambikissa myrsky aiheutti ainakin 468 kuolonuhria.

Se koetteli myös itäistä Zimbabwea ja Malawia. Kaikkiaan yli 700 ihmistä on kuollut ja satoja on kateissa.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Mark Lowcock on esittänyt vetoomuksen, että Mosambikiin tarvitaan 250 miljoonan euron avustussumma seuraavien kolmen kuukauden ajaksi.

Aiheesta aiemmin:

Toimittajalta: Mosambikin katastrofi synnytti jälleen kilpailun siitä, kuka kertoo dramaattisimpia tuholukuja 27.3.2019

Idai pyyhki mennessään arjen lähes kahdelta miljoonalta Mosambikissa 26.3.2019

Tällaista apua Suomi toimittaa myrskyn runtelemaan Mosambikiin: "Osalle alueista päästään vain helikoptereilla" 26.3.2019

Amina oli päiviä veden saartamana Mosambikissa, kunnes kalastaja vei perheen turvaan – Pelastaja: “Emme ole vieläkään tajunneet katastrofin laajuutta”22.3.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi