1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kainuun lääkäripula on jatkunut tasaisen huonona: “Paras keino saada lääkäreitä, on kouluttaa heitä itse”

Kainuussa on pulaa lääkäreistä sekä terveyskeskuksissa että keskussairaalassa.

Kainuun alueella pahin lääkäripula on Paltamossa ja Kuhmossa. Kuva: Alex Proimos

Yle uutisoi alkuviikolla siitä, kuinka sosiaali- ja terveysalan vaihteleva tilanne ajaa lääkäreitä hakeutumaan yliopistollisiin sairaanhoitopiireihin. Tämä aiheuttaa lääkäripulaa pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa.

Kainuun soten alueen terveyskeskuksissa on noin 50 lääkärin virkaa, joista kymmenen on ilman tekijää, osa kokonaan, osa tilapäisesti.

– Tällä hetkellä useita terveyskeskuslääkäreitä on vanhempainvapailla, eikä kaikille ole saatu sijasta, kertoo Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kananen.

Isoin pula lääkäreistä on Kanasen mukaan Paltamossa ja Kuhmossa.

– Sotkamossa on yleensä ollut hyvä tilanne, mutta vanhempainvapaabuumi on keskittynyt sinne, sanoo Kristiina Kananen.

Myös keskussairaalassa lääkäripulaa

Kainuun keskussairaalassa on tällä hetkellä noin neljäsosa lääkärin viroista ilman vakituista tekijää. Osa viroista on täytetty tilapäisillä työntekijöillä eli keikkalaisilla ja ostopalveluilla, mutta 10–15 lääkärin paikkaa on kokonaan täyttämättä.

Kristiina Kanasen mukaan Kainuun tilanne on viime vuosina pysynyt tasaisen huonona. Ainoastaan vajauksen kohteet vaihtelevat.

– Pahin tilanne on kroonisesti psykiatriassa, viime aikoina myös silmätaudit on ollut hankala, Kananen kertoo.

Tammikuussa tehdyn valtakunnallisen selvityksen mukaan Kainuun sote on yksi maan parhaita paikkoja erikoistuville lääkäreille.

Kristiina Kanasen mukaan Kai­nuun so­tes­sa eri­kois­tu­val­le lää­kä­ril­le ni­me­tään useim­mil­la eri­koi­sa­loil­la hen­ki­lö­koh­tai­nen oh­jaa­ja. Eri­kois­tu­val­le lää­kä­ril­le py­ri­tään laa­ti­maan hen­ki­lö­koh­tai­nen kou­lu­tus­suun­ni­tel­ma, joka mahdollistaa koulutuksen ja myös työajoissa joustamisen.

– Perinteisesti tärkein keino saada lääkäreitä, on ollut kouluttaa heitä itse. Toinen tärkeä asia on pitää työolot kohtuullisina, sanoo Kristiina Kananen.