Kysely: Eläkeläiset muuttavat Pohjois-Savoon, nuoret lähtevät töiden tai opiskelun perässä pois

Joka neljäs Pohjois-Savoon muuttaneista suunnittelee poismuuttoa lähivuosien aikana, kertoo kysely.

muuttoliike
Vilva Pesonen ja toinen muotoilun opiskelija.
Muotoilun opiskelut Kuopiossa syksyllä aloittanut Vilva Pesonen haaveilee päätyvänsä opintojen jälkeen pääkaupunkiseudulle.Matti Myller / Yle

Luonto, myönteinen ilmapiiri ja harrastusmahdollisuudet ovat tärkeimmmät asuinpaikan valintakriteerit Pohjois-Savoon muuttaneille, kertoo tuore kysely. Myös työ- ja opiskelumahdollisuudet sekä terveyspalvelut vaikuttavat muuton taustalla.

Poismuuttaneet puolestaan lähtevät Pohjois-Savosta yleisimmin työn perässä. Poismuuttajat ovat tyypillisesti nuorehkoja, alle 30-vuotiaita yksineläjiä, kun taas alueelle muuttaneet ovat melko iäkkäitä, yli 60-vuotiaita eläkeläisiä. Heidän kohdallaan muuton syynä korostuu paluumuutto eläköitymisen myötä.

Tiedot käyvät ilmi Future Savo -hankkeen tilaamasta muuttajakyselystä. Tutkimukseen haastateltiin Pohjois-Savon kuntiin sekä Pieksämäelle ja Joroisiin muuttaneita ja näistä kunnista poismuuttaneita täysi-ikäisiä henkilöitä.

Kyselyä varten tehtiin yhteensä tuhat haastattelua.

Kuopioon muutetaan ja sieltä lähdetään

Kyselyn mukaan valtaosa Savoon suuntautuvasta muuttoliikkeestä kohdistuu Kuopioon. Vastaajista noin 60 prosenttia oli muuttanut Pohjois-Savon keskuskaupunkiin. Seuraavaksi eniten muutetaan Varkauteen, Siilinjärvelle, Pieksämäelle ja Iisalmeen. Eniten Pohjois-Savoon muutetaan pääkaupunkiseudulta ja sen jälkeen muun muassa Joensuusta, Jyväskylästä ja Mikkelistä.

Samoista kunnista myös muutetaan eniten pois. Kuopio on tässäkin kategoriassa selvä ykkönen 53 prosentin osuudellaan. Savosta muutetaan eniten pääkaupunkiseudulle ja Jyväskylään.

Esimerkiksi tässä jutussa Kuopioon opiskelemaan muuttanut kertoo haaveilevansa muutosta pääkaupunkiseudulle.

Puolet Savoon muuttaneista ei ole asunut alueella aiemmin.

Pohjois-Savoon muuttaneista noin kolmasosa kokee, että asuinseudulta puuttuu joitakin palveluita. Avoimissa vastauksissa toivottiin muun muassa lisää kauppoja, erikoisliikkeitä, ravintoloita, harrastusmahdollisuuksia ja parempia kulkuyhteyksiä.

Joka neljäs suunnittelee lähtöä

Joka neljäs Pohjois-Savoon muuttaneista suunnittelee muuttoa pois asuinpaikkakunnaltaan lähimmän viiden vuoden aikana.

Nuorimmista, 18–24-vuotiaista vastaajista yli puolella ja 25–29-vuotiaista runsaalla 40 prosentilla oli suunnitelmissa muuttaa pois. Yli 30-vuotiaista enää keskimäärin joka kuudes suunnitteli poismuuttoa.

Lähes joka toinen Pohjois-Savosta poismuuttanut pitää paluumuuttoa mahdollisena. Mitä vanhempi vastaaja, sitä pysyvämmin muutetaan muualle.