Tällainen on vuoden 2019 äitiyspakkaus – 63 tuotetta, uutuutena erilaisia bodyja

Kela on julkistanut uuden äitiyspakkauksen, jonka tuotteiden valinnassa on kiinnitetty erityistä huomiota laatuun.

äitiyspakkaukset
vauva peiton päällä
Veikko Somerpuro / Kela

Vuoden 2019 äitiyspakkauksen (siirryt toiseen palveluun) tuotteet on julkistettu tänään torstaina. Uudessa äitiyspakkauksessa on 63 tuotetta. Tuotevalikoima on käyttäjien toiveiden mukaisesti säilynyt pitkälti ennallaan.

Uutena tuotteena on lisätty asiakkaiden toivomuksesta muun muassa lyhythihainen body, ja ensimmäistä kertaa pakkauksessa on mukana myös bodyja, joissa on venepääntie.

– Body, jossa on venepääntie, on helppo vetää jalkojen kautta pois. Jos tulee vaikka ripulikakat, niin ei tarvitse vetää bodya pois vauvan pään yli, etuuspäällikkö Johanna Aholainen kuvailee.

Vuoden 2019 vuodelaatikossa käytetään Robert Lönnqvistin suunnittelemaa kuosia, jossa seikkailevat värikkäät eläinhahmot.

äitiyspakkauksen kaikki vaatteet
Annika Söderblom / Kela

Äitiyspakkauksen tuotteiden valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti tuotteiden laatuun. Tämän vuoden pakkauksen kilpailutuksessa laatua painotettiin 70 prosenttia ja hintaa 30 prosenttia, kun edellisinä vuosina laatua ja hintaa on painotettu yhtä paljon.

Äitiyspakkauksen vastuullisuus on herättänyt viime aikoina keskustelua.

– Kela kehittää vastuullisuuden kriteerejä edelleen tuleviin kilpailutuksiin ja selvittää erilaisia mahdollisuuksia tehdä äitiyspakkauksesta vastuullisempi ja ekologisempi, Aholainen sanoo.

vauva hupparissa
Veikko Somerpuro / Kela

Tulevaan pakkaukseen voi vielä vaikuttaa

Edellinen pakkaus jaetaan loppuun, ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa arviolta huhtikuun lopussa. Pakkauksen vaihtumisajankohta riippuu äitiysavustushakemusten määrästä.

Äitiyspakkausta uudistetaan vuosittain muun muassa asiakaspalautteen perusteella. Tuotevalikoima säilyy pitkälti samanlaisena, mutta esimerkiksi tekstiilien värit ja kuosit vaihtelevat ja pakkaukseen valitaan myös täysin uusia tuotteita.

Kela haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuuden vaikuttaa vuoden 2020 äitiyspakkauksen haalarin kuosiin. Äänestys on vielä sunnuntaihin saakka käynnissä Kela-Kertun Facebook-sivuilla.

vauvan vaatteita
2019 vuoden vaatteita.Kela

Viime vuonna äitiyspakkauksen sisältö muuttui entistä runsaammaksi ja vuodelaatikon kuosi uusiutui äitiyspakkauksen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin Suomessa vuonna 1938.

Äitiysavustukseksi voi valita joko äitiyspakkauksen tai 170 euron verottoman rahasumman.

vauva äitiyspakkaus vaatteissa
Veikko Somerpuro / Kela

Tervetuloa keskustelemaan aiheesta torstaina 28.3.2019 klo 22.00 saakka.

Aiheesta aiemmin:

"Myös äitiyspakkauksen tulee olla hiilineutraali" – vuoden 2019 pakkaus julkistetaan torstaina

Finnwatch: Suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista teetetään halpatyömaissa – taustalla työelämän oikeuksien loukkauksia

Kela valitsi jo 2019 äitiyspakkauksen tuotteet – tämän vuoden laatikot seisovat vielä varastossa

Uudessa äitiyspakkauksessa on enemmän tuotteita kuin koskaan – video: vauva saa nyt myös huopatossut ja lapasen pidikkeet

Tältä näyttää 80-vuotias äitiyspakkaus – suomalaisvauvat ovat nukkuneet rakkaassa laatikossa jo vuosikymmenten ajan