Ruotsin kansallisteatterissa kuohuu: Dokumentti paljastaa Dramatenin näyttelijän pahoinpidelleen suosittua artistia Josefin Nilssonia 1990-luvulla

Dramaten on perunut näytöksiä, joissa Nilssonia pahoinpidellyt entinen poikaystävä on mukana.

Kuninkaallinen draamateatteri
Josefin Nilsson
Laulaja ja näyttelijä Josefin Nilsson kuoli vuonna 2016 lääkkeiden yliannostukseen. Poikaystävä pahoinpiteli häntä 1990-luvulla.Martin Cederblad / AOP

Ruotsin kansallisteatterissa Dramatenissa ja sen ympärillä kuohuu jälleen, kun uusi dokumentti paljastaa teatterissa työskentelevän miehen pahoinpidelleen ruotsalaisten rakastamaa laulajaa ja näyttelijää, Josefin Nilssonia 1990-luvulla.

Dramaten on ollut kohun keskellä ennenkin: syksyllä 2017 kymmenet naiset kertoivat (siirryt toiseen palveluun) joutuneensa kohdelluksi epäasiallisesti.

Josefin Nilsson kuoli vuonna 2016 kipulääkkeiden yliannostukseen. Hän olisi täyttänyt 50 vuotta tänä vuonna.

Nilsson lauloi Ainbusk-nimessä yhtyeessä, jolle myös Abba-yhtyeen Benny Andersson ja Björn Ulvaeus kirjoittivat kappaleita.

Josefin Nilsson joutui parisuhdeväkivallan kohteeksi 1990-luvulla. Mies sai 1990-luvun lopulla teoistaan tuomion.

Tuore Ruotsin televisio SVT:n dokumentti Josefin Nilsson — Älska mig för den jag är paljastaa, että pahoinpitelijä työskentelee tällä hetkellä Kungliga Dramatiska Teaternissa eli Dramatenissa.

Dokumentti aiheuttanut voimakkaita reaktioita

Dokumenttia on katsottu SVT Play (siirryt toiseen palveluun)-palvelussa satoja tuhansia kertoja, ja se on aiheuttanut voimakkaita reaktioita muun muassa sosiaalisessa mediassa. Tuhannet ihmiset ovat ilmoittaneet boikotoivansa (siirryt toiseen palveluun) Dramatenia.

Myös järkyttyneet näyttelijät ovat avanneet suunsa tapauksen tultua ilmi.

Esimerkiksi Moa Gammel kirjoittaa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehden kotisivuilla menettäneensä halunsa näytellä, koska väärinkäytösten vastaisilla somekampanjoilla ei hänen mukaansa ole ollut mitään vaikutusta.

– Miespuoliset kollegamme ovat vaienneet täysin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Moa Gammelin arvostelu kohdistuu johtajiin, ohjaajiin ja tuotantoyhtiöihin, jotka “antavat tilaa rikoksentekijöille”.

Dramatenin johto tuli julkisuuteen

Myös Dramatenin johtoa on myös ehditty arvostella vaikenemisesta dokumentin esittämisen jälkeen. Taiteellinen johtaja Eirik Stubø tuli vihdoin julkisuuteen keskiviikkoaamuna, kun hän antoi haastattelun Ruotsin Radion P1-kanavan kulttuuriuutisille (siirryt toiseen palveluun).

Stubø perusteli haastattelussa päätöstä perua näytöksiä, joissa Nilssonin entinen poikaystävä on mukana.

– Kyse on työntekijöiden huomioimisesta. Se tuntui aivan oikealta ratkaisulta. Tilanne pakotti tähän ratkaisuun. On vaikeaa näytellä, kun huomio kiinnittyy muihin asioihin kuin itse näytelmään.

Täsmennetty juttua klo 14.44: Teatterin työntekijä muutettu muotoon näyttelijä.