1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äärioikeisto

Itävallan poliisi tutkii Uuden-Seelannin joukkomurhaajan ja itävaltalaisryhmän yhteyksiä

Christchurchissa moskeijoihin hyökänneen australialaismiehen kerrotaan lahjoittaneen rahaa äärioikeistolaisen itävaltalaisliikkeen johtajalle.

Itävallan identitäärinen liike osoitti mieltään Wienissä kesäkuussa 2016. Liike joutui huomion kohteeksi, kun Uudessa-Seelannissa moskeijoihin hyökänneen australialaismiehen kerrottiin lahjoittaneen rahaa liikkeen johtajalle. Liike kieltää yhteyden iskuihin. Kuva: AOP

Itävallan viranomaiset tutkivat äärioikeistolaisen itävaltalaisliikkeen ja Christchurchissa Uudessa-Seelannissa moskeijaan hyökänneen miehen yhteyksiä.

Äärioikeistolainen australialaismies tappoi 50 ihmistä kahteen moskeijaan tekemissään iskuissa.

Miehen epäillään lahjoittaneen viime vuoden alussa 1 500 euroa Itävallan identitäärisen liikkeen (Identitäre Bewegung Österreichs, IBÖ) johtajalle.

IBÖ vastustaa liberalismia, islamia ja monikulttuurisuutta. Itävallan turvallisuuspoliisi katsoo liikkeen edustavan modernisoitua äärioikeistolaisuutta.

Itävallan turvallisuuspoliisi BVT tutki liikkeen johtajan Martin Sellnerin asunnon maanantaina Wienissä Grazin kaupungin syyttäjänviraston pyynnöstä.

Sellner julkaisi Youtube-palvelussa videon, jossa hän kertoi saaneensa lahjoituksen mieheltä ja että poliisi oli tehnyt kotietsinnän hänen taloonsa.

Sellner sanoi, että hänellä ei ole mitään yhteyttä Christchurchin terrori-iskuun.

– En ole terroristijärjestön jäsen. Minulla ei ole mitään tekemistä tämän miehen kanssa muuten kuin, että passiivisesti vastaanotin lahjoituksen häneltä, Sellner sanoi videolla.

Grazin syyttäjänviraston mukaan viranomaiset törmäsivät lahjoitukseen tutkiessaan Sellneriä mahdollisista rahoitusrikkomuksista.

Kurz: Ääritoiminnalla ei sijaa Itävallassa

Itävallan pääministeri Sebastian Kurz kertoi, että Uuden-Seelannin hyökkääjän ja liikkeen rahoitusyhteys on vahvistettu.

Kurz sanoi, että mahdolliset yhteydet on selvitettävä perinpohjaisesti ja että viranomaiset harkitsevat liikkeen hajottamista.

– Kantamme tähän on hyvin selvä, minkäänlaisella ääritoiminnalle – olipa kyse radikaaleista islamisteista tai äärioikeistolaisista fanaatikoista – ei ole sijaa yhteiskunnassamme, Kurz sanoi.

Myös Kurzin hallituksessa istuva oikeistopopulistinen Itävallan vapauspuolue FPÖ otti etäisyyttä Itävallan identitääriseen liikkeeseen.

Puolueen johtaja, varakansleri Heinz-Christian Strache sanoi, että FPÖ:llä ei ole mitään tekemistä liikkeen kanssa.

Vuonna 2016 Strache jakoi identitäärien mainosvideon Facebook-sivuillaan ja kiitteli liikkeen "rauhanomaista aktivismia".

Nyt Strache korostaa, että liikkeen jäsenillä ei ole asiaa FPÖ:n tehtäviin.

– Se joka ei halua elää oikeusvaltiossa, joutuu myös varautumaan seuraamuksiin, Strache sanoi Wiener Zeitungin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Maailman media ylistää Uuden-Seelannin Jacinda Ardernia, joka halaa surevia muslimeja ja kuittailee Donald Trumpille23.3.2019

"Me olemme yhtä": Rukouskutsut kaikuivat ympäri surevaa Uutta-Seelantia, monet peittivät solidaarisuudesta päänsä huiveilla 22.3.2019

Christchurchin terrori-iskun uhrit: Syyriasta paennut perhe oli juuri saanut uuden elämän18.3.2019

Uuden-Seelannin terroriepäilty aikoo edustaa itseään oikeudessa – osti aseita netin kautta 18.3.2019

Eurooppalaisia puheenvuoroja, Yrjö Lautela: Autoritaarinen kapinointi 11.5.2017

Aiheesta muualla:

Die Presse: Regierung prüft Auflösung der Identitären (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Wiener Zeitung: Identitäre vor Auflösung? (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Kronen Zeitung: Regierung will die Identitären auflösen (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Kurier: Terror-Kontakte: Auflösung der Identitären rechtlich schwierig (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019