1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Harvaa ostajaa kiinnostaa vanha sairaala kaukana kaupungin keskustasta: "Etäisyys on tämän päivän mörkö"

Jos aivokuntoutukseen erikoistuneen Neuronin tiloille Kuopiossa ei löydy ostajaa tai vuokralaisia, edessä on tyly loppu.

Neuronin rakennuksia Kuopion Kortejoella. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Maaseudun tyhjeneminen näkyy myös toimitilamarkkinoilla. Pohjois-Savossa on myynnissä yhä enemmän erikoisia kiinteistöjä.

Kuopion Kortejoella on ollut muutaman kuukauden myynnissä aivokuntoutukseen erikoistuneen Neuronin vanha palvelukeskus. Kiinteistö kattaa 12 rakennusta ja erilaista tilaa on tarjolla yli 12 000 neliömetriä. Tilojen kysyntä on ollut ainakin toistaiseksi laimeaa.

Neuronin kiinteistöllä on vuosikymmenien historia aivokuntoutuksessa ja palvelukotiasumisessa. Suomen aivotutkimus- ja kuntoutussäätiö hakeutui viime toukokuussa selvitystilaan, kun taloudelliselle toiminnalle ei ollut enää edellytyksiä. Raskas kiinteistömassa vaikutti siihen, että Neuron ei menestynyt julkisissa kilpailutuksissa.

Hintapyyntö rakennuksista ja tontista on 950 000 euroa eli alle sata euroa neliöltä. Oman mausteensa tuo 30 kilometrin välimatka Kuopion keskustaan. Toimitilamarkkinoilla on tyypillistä, että kysyntä vaimenee sitä enemmän, mitä kauempana kohde on kaupungin keskustasta.

– Etäisyys on tämän päivän mörkö. Monesti myös omaiset vaativat, että pitäisi olla aivan vierihoidossa. Vastaavien uudisrakennusten rakentaminen on luokkaa 30 miljoonaa euroa. Luulisi olevan edullisempaa järjestää tänne kuljetus, miettii Suomen Toimitila-asiantuntijat Oy:n toimitusjohtaja Jorma Muhojoki.

Vetrea lähtee Kortejoelta syksyllä

Neuronin tontin tiloista noin puolet on tällä hetkellä vuokrakäytössä. Kuntoutustoiminnot ostanut Vetrea muuttaa kuitenkin ensi syksynä Kuopion Petoselle.

Suomen aivotutkimus- ja kuntoutussäätiön toiveissa on saada rakennukset ja tontti kaupaksi mahdollisimman pian.

– Myynti on ihan ehdoton. Selvitystilassa tehdään hallittu alasajo ja jollain aikataululla toiminta lakkaa, sanoo säätiön talouspäällikkö Auvo Vilpponen.

Erilaisia toimitiloja on nyt tarjolla runsaasti etenkin maaseudulla. Kuopiossa on jo pitkään kaupattu muun muassa Nilsiän ja Karttulan virastotaloja. Nilsiässä tilaa on lähes 1 800 ja Karttulassa yli 1 200 neliömetriä. Kysyntää ei kuitenkaan juuri ole ollut.

Neuronin alueen myyntiin ja tontin kiinnostukseen heijastuu poikkeuksellisen iso rakennuskanta. Pari rakennusta on purkukuntoista.

– Kyllä kokoluokka vaikeuttaa myyntiä. Varsinkaan pienemmät toimijat eivät uskalla olla ostomielessä liikkeellä. Tilat pitäisi saada nykyisen kaltaiseen käyttöön, oli toimijana yksityinen tai julkinen taho, sanoo Suomen Toimitila-asiantuntijat -yhtiön toimitusjohtaja Jorma Muhojoki.

Suomen aivotutkimus- ja kuntoutussäätiön harkinnassa on ollut myös Kortejoen kiinteistöjen vuokraus. Jos ostajaa tai vuokralaisia ei löydy, edessä on tyly loppu.

– Meiltä loppuu maksuvalmius jossain vaiheessa. Ajaudumme konkurssiin, jos tätä asiaa ei pystytä hoitamaan, sanoo säätiön talouspäällikkö Auvo Vilpponen.