Sysmän kunnanjohtaja puhuu maaseutukuntien puolesta: "Ulkoistaminen turvaa palvelut"

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki pelkää, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousvajetta paikataan maakunnan reuna-alueiden kustannuksella.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sysmän terveyskeskus.
Elina Rantalainen / Yle

Sysmän kunnanjohtajan Marketta Kitkiöjoen mukaan vain ulkoistaminen turvaa maaseutukuntien sote-palvelut. Sysmä on itse tehnyt pitkäaikaisen ulkoistamissopimuksen Attendon eli nykyisen Terveystalon kanssa. Kitkiöjoki on kuitenkin huolissaan muista Päijät-Hämeen pienistä kunnista ja pelkää, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousvaikeuksia paikataan maakunnan reuna-alueiden kustannuksella.

– Kyllä me täällä kiittelemme itseämme, että ymmärsimme tehdä tämän ratkaisun. Harmittaa maaseutukuntien puolesta, jotka näyttävät olevan häviäjiä, kun sote-palveluja maakunnassa järjestetään, sanoo Kitkiöjoki.

Kitkiöjoki uskoo, että kunnat lähtevät kokeilemaan soteulkoistuksia hillitsevää rajoittamislakia, sillä perusteella, että suunniteltuja maakuntia ei syntynyt.

– Jos yhteiseen soteyhtymään kohdistuu kovasti kustannuspaineita, niin se malli tulee vetämään reuna-alueilta nykyiset palvelurakenteet. Eihän se ole reuna-alueen kuntien ja maaseutukuntien asukkaiden etu missään tapauksessa. Minun on vaikea nähdä tilannetta siten, että me maaseutukunnat olisimme jollakin tavalla vastuussa ison keskuksen eli Lahden ja Hollolan palvelujen tulevaisuudesta, sanoo Kitkiöjoki.

Päijät-Hämeen kuntapäättäjät olivat koolla pohtimassa hyvinvointiyhtymän tilannetta tiistaina. Sysmän naapurikunta Hartola on kertonut joutuvansa pohtimaan sote-palveluiden kokonaisulkoistusta.