EU-maat vetävät laivaston alukset Välimeren Libya-operaatiosta

Sophia-operaatiota jatketaan edelleen kuudella kuukaudella, mutta laivaston alukset eivät enää osallistu partiointiin.

Euroopan unioni
Hinaaja vetää harmaata sota-alusta satamaan. Auringon säteet heijastuvat laivan kyljestä. Etualalla näkyy satamalaituri.
Saksan laivaston fregatti F213 Augsburg palasi EU:n Sophia-operaatiosta Välimereltä kotisatamaansa Wilhelmshaveniin helmikuussa 2019. EU-maat aikovat nyt vetää laivaston alukset kokonaan pois Sophia-operaatiosta.Focke Strangmann / EPA

EU-maat ovat päättäneet vetää laivaston alukset Libyan edustalla toimivasta Sophia-operaatiosta.

Taustalla on kiistely Italian kanssa siitä, mihin satamiin mereltä pelastetut siirtolaiset ja turvapaikanhakijat tuodaan.

– Se on noloa, mutta tämä oli ainoa tie eteenpäin ottaen huomioon Italian kannan, koska kukaan ei halunnut lopettaa Sophia-operaatiota kokonaan, EU-diplomaatti sanoi Euractiv-uutissivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Operaatio Sophian tarkoitus on ollut vähentää ihmissalakuljetusta, kouluttaa Libyan rannikkovartiostoa ja valvoa aseiden vientikieltoa sekasortoiseen Libyaan. Operaation toimivaltuutus oli päättymässä sunnuntaina.

EU-diplomaatit sopivat, että jatkossa operaatio nojaa lentopartiointiin ja yhteistyöhön Libyan kanssa. EU-maiden on vielä virallisesti vahvistettava ratkaisu.

Komissio pahoitteli jäsenmaiden päätöstä.

– Ilman laivaston voimia operaatio ei käytännössä kykene toteuttamaan mandaattiaan, komission tiedottaja Maja Kocijančič sanoi.

EU:n yhteistyö Libyan kanssa on osaltaan vähentänyt siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Eurooppaan Libyan kautta.

Toisaalta ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet EU:n ulkoistavan ongelmiaan ja siirtolaisten joutuvan ihmisoikeusloukkausten kohteeksi Libyassa.

Taustalla laajempi kiista turvapaikkapolitiikasta

Välimerellä partioivat alukset ovat pelastaneet kymmeniä tuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Välimereltä.

Operaation päämaja on Italiassa, mutta Italian hallitus on vastustanut sitä, että mereltä pelastettuja siirtolaisia tuotaisiin Italian satamiin.

Deutsche Wellen mukaan (siirryt toiseen palveluun) operaatiossa on ollut mukana enää kaksi alusta sen jälkeen, kun Saksa veti Augsburg-fregattinsa operaatiosta tammikuussa.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen syytti operaation italialaista johtoa siitä, että alus oli sijoitettu Välimeren kaukaisimpiin kolkkiin kauas siirtolaisten reiteistä.

Italia ei ole päästänyt kansalaisjärjestöjen aluksia tuomaan mereltä pelastettuja siirtolaisia Italian satamiin.

Operaatio Sophian jatkamista on vaikeuttanut laajempi kiistely siitä, miten EU:n turvapaikkasääntöjä pitäisi ylipäätään kehittää.

Aiheesta muualla:

Euractiv: EU to end ship patrols in scaled down Operation Sophia (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Deutsche Welle: EU 'to suspend ship patrols' on Mediterranean migrant mission (siirryt toiseen palveluun) 27.3.2019

Aihepiiristä aiemmin:

Pienestä siirtolaisjoukosta tuli pelinappula – Suomikin torjuu Välimerestä pelastetut 8.1.2019

Välimeren yli pyrkiville kaavaillut maihinnousukeskukset eivät ole edenneet – mutta haussa on yhä "kriisinkestävä järjestelmä" 28.11.2018

Lähteet: AFP, AP