1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amerikkalaismediat: Barbara Bush syyttää elämäkerrassaan Donald Trumpia sydänongelmistaan

Republikaanina tunnetulta Barbara Bushilta ei heru ymmärrystä Trumpin kannattamiselle: "ahne, itsekäs ja ruma".

Nykyinen presidentti saa osakseen kovaa arvostelua Yhdysvaltain entisen presidentin George Bushin puolisolta, Barbara Bushilta. Kuva: EPA

Yhdysvaltain 41. presidenttinä toimineen George Bush vanhemman puolisolta, Barbara Bushilta on tulossa elämäkerta huhtikuun alussa. Asiasta kertovat ainakin Usa Today (siirryt toiseen palveluun) sekä NBC (siirryt toiseen palveluun).

Se perustuu päiväkirjoihin ja haastatteluihin. Bush kuoli huhtikuussa vuonna 2018.

Amerikkalaismediat ovat nostaneet kirjasta esiin yksityiskohtia muun muassa nykyiseen presidenttiin, Donald Trumpiin liittyen.

Barbara Bush kertoo kärsineensä sydänvaivoista vuonna 2016, puhutaan jopa sydänkohtauksesta.

Bushin mukaan kaikki johtui "valtavasta ahdistuksesta", joka liittyy samana vuonna käynnistyneeseen vaalikampanjaan.

Yksi presidentiksi pyrkivistä oli hänen poikansa Jeb Bush. Barbara Bushin mukaan ahdistus liittyi siihen, että presidentiksi pyrkinyt Donald Trump lyttäsi hänen niin ikään presidentiksi pyrkivää poikaansa tavalla, joka johti lopulta sydänvaivoihin.

Kun Trump sitten tuli valituksi, kertoi Barbara Bush yrittävänsä olla ajattelematta koko asiaa.

– En voi ymmärtää, miksi ihmiset kannattavat häntä, Bush kertoi.

Erityisesti hän ihmetteli, miten kukaan nainen voi äänestää Trumpia. Hän kuvailikin Trumpia varsin suoraan ahneeksi, itsekkääksi ja rumaksi.

Trumpin valinnan jälkeen Barbara Bush sai ystävältään lahjaksi kellon, joka näyttää sekunnin tarkkuudella, kuinka paljon Trumpin valtakautta on vielä jäljellä. Kello päätyi Bushin yöpöydälle ja oli siinä hänen kuolemaansa saakka.

Tyytymättömyydestä Trumpin politiikkaa kohtaan kertonee myös se, että Barbara Bush sanoi vuonna 2018 "todennäköisesti" kieltäytyvänsä, jos häneltä kysyttäisiin, vieläkö hän pitää itseään republikaanina.